La diputada de la CUP Mireia Boya va denunciar ahir que des de fa uns dies al Parlament es veu "filibusterisme" per part d'alguns grups per intentar evitar que les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent es votin en el següent ple.

En declaracions a TV3, Mireia Boya va recordar que fins al migdia de divendres la Mesa té temps per poder incloure en l'ordre del dia del ple el debat de les conclusions, però també es pot afegir un punt en l'ordre del dia, ja que "qualsevol via és vàlida sempre que s'acabin votant". Segons la diputada, "fa alguns dies que practiquen el filibusterisme parlamentari" certs grups de l'oposició, és a dir, de posar traves per endarrerir l'aprovació d'alguna cosa, "perquè el que no volen és que s'arribin a votar les conclusions de la comissió" amb el pretext de l'advertència realitzada pel Tribunal Constitucional (TC). Per a la CUP, va destacar Boya, "el TC no té legitimitat", per la qual cosa no hi ha cap raó perquè les conclusions no es votin i s'aprovin, va assenyalar.

Sobre les diferències entre la CUP i JxS respecte a la interpretació del full de ruta sobiranista, va indicar que a la seva formació "no ens acabem de creure la teoria del botó vermell, és a dir, que la desconnexió es produeix un determinat dia i amb un sol gest".

"No ens l'acabem de creure -va explicar Mireia Boya- perquè cada dia veiem que des del Govern no es desobeeix el TC, i la desobediència ha de ser quotidiana, no podem esperar al moment de la desconnexió final".

La CUP considera que el "mecanisme unilateral d'exercici democràtic" que es preveu en les conclusions "és un referèndum unilateral, perquè no pot ser pactat amb l'estat, ni ser com el 9N, ja que això últim no va ser un referèndum, sinó una consulta" i no va ser binària per votar únicament un "sí" o un "no".

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va advertir ahir que les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent apunten en la pràctica a l'"autodissolució" del Parlament català.