La Generalitat emetrà operacions de deute a curt termini per valor de 685 milions d'euros arran de l'acord que van aconseguir ahir a la Moncloa la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, i el conseller català d'Economia, Oriol Junqueras.

Durant la reunió, a la qual també va assistir el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, l'executiu va comunicar a Junqueras l'autorització que avui aprovarà el Consell de Ministres, segons fonts de l'executiu.

A més, i encara que en la trobada no es va arribar a un acord, el govern està obert a estudiar la petició que fa mesos realitza la Generalitat per transformar deute a curt termini en deute a llarg termini, que Junqueras quantifica en 1.600 milions d'euros.

Aquests van ser dos dels assumptes més importants sobre els quals han dialogat Sáenz de Santamaría i Junqueras en una trobada que fonts governamentals han qualificat com a "cordial".

Al llarg de l'hora i mitja que ha durat la trobada, els representants del govern i de la Generalitat van analitzar, a més, el camí de consolidació fiscal, la situació de les finances catalanes, pendents de l'aprovació del pressupost de l'any que ve després de no poder tirar endavant fa mesos al Parlament per la negativa de la CUP, i l'estat del deute a curt termini.

Sobre aquest últim aspecte, fonts del departament que dirigeix Montoro han recordat que Catalunya va demanar autorització per a un endeutament de 5.100 milions d'euros pels venciments a curt termini d'aquest exercici i del que ve.

El govern central, incideixen les fonts, va acceptar aquesta sol·licitud al juny en Consell de Ministres, en donar via lliure a operacions d'endeutament per a Catalunya per 4.200 milions.

"I ara se li permet endeutament per valor de 685 milions fins al setembre", postil·len les esmentades fonts d'Hisenda.

Junqueras, això no obstant, va reclamar al ministre d'Economia, Luis de Guindos, a la reunió que van tenir a l'aeroport del Prat al maig d'aquest any, que es convertissin uns 1.600 milions de deute a curt termini en deute a llarg.

Fonts de la Conselleria d'Economia van explicar llavors que la resposta del ministre va ser que estava llest un informe que avalava la conveniència d'aquella operació, que s'integraria en el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). El govern va dir ahir al vicepresident català que estudiarà la mesura.

A més, Sáenz de Santamaría, Montoro i Junqueras van parlar de les conseqüències del Brexit i de la possibilitat que Barcelona aculli alguna de les institucions que poguessin abandonar la City de Londres. També fonts de la Conselleria d'Economia van recalcar, a més, que per primera vegada el govern els ha reconegut verbalment que la capacitat d'endeutament espanyola depèn en gran mesura del PIB català.

A la Moncloa, per tant, va acabar Junqueras la visita d'ahir a Madrid, que va començar amb un esmorzar al Nova Economia Fòrum, on va destacar que acudia a la reunió "encantat" de poder parlar i d'intentar acords. "Que siguem capaços de posar-nos d'acord amb qui sigui sempre és positiu, ja que estem predisposats i encantats de parlar amb tothom a tot arreu", va explicar Junqueras en l'esmorzar informatiu.