El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha processat el mafiós rus Andrei Petrov, el seu pare, Boris Petrov, i set persones més per pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals en relació amb inversions immobiliàries a la Costa Brava. Petrov, en llibertat amb fiança de 80.000 euros des del 15 de gener després d'ingressar a la presó el 2013, va ser detingut en l'operació Clotilde, en la qual també va ser arrestat l'exalcalde de Lloret i diputat de CiU Xavier Crespo.

Després de gairebé tres anys d'investigació, Velasco va dictar ahir l'acte de transformació de les diligències en procediment abreujat i acorda obrir una peça separada per a la localització de tres dels principals investigats: Viktor Kanaikine, Segey Nalimov i Andrei Zintxenko. Segons l'acte, Petrov era "el cap visible" d'una organització "perfectament estructurada entorn de Lloret de Mar" i per "dur a terme a Espanya operacions d'inversió, principalment en el sector immobiliari" amb "fluxos sospitosos de capitals".

"Per això -assenyala- haurien constituït una xarxa d'empreses relacionades amb tercers països, algun d'ells coneguts internacionalment com paradisos fiscals, les activitats del quals apuntaven a una via d'entrada al mercat lícit de diners de procedència opaca", a més d'haver-se observat "importants trànsits dineraris bancaris amb destí o origen a Espanya".

També destaca l'acostament d'aquestes organitzacions als cercles polítics per obtenir suports, donar aparença de legalitat als seus moviments i intercedir a favor dels seus interessos, i recorda el paper que va tenir Crespo ja condemnat per aquests fets pel TSJC.