Un 47,7% de catalans són partidaris de la independència de Catalunya, per un 42,4% que la rebutja, un 8,3 no ho sap, i 1,7 no contesta, segons el darrer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) fet públic aquest divendres. Es trenca així l'empat tècnic que hi havia entre les dues opcions fins ara.

En l'anterior baròmetre de març d'aquest any, els partidaris de la independència se situaven al 45,3% mentre que els detractors eren el 45,5%. A més, és la primera vegada que s'imposen els partidaris de l'Estat propi, ja que en els últims quatre baròmetres guanyaven els contraris a la independència.

JxSí repetiria victòria a les eleccions però no sumaria majoria amb la CUP

JxSí guanyaria les eleccions autonòmiques si se celebressin ara amb 60-62 diputats mentre que la CUP obtindria entre sis i vuit escons, per la qual cosa podria perillar la majoria absoluta sobiranista que hi ha ara al Parlament.

Segons el CEO, C's aconseguiria entre 18 i 21 escons, el PSC tindria entre 16 i 17, SíQueEsPot pujaria fins a 20-22 i el PP seria la penúltima força en la cambra catalana amb entre 11 i 12 diputats.

Ara mateix JxSí i la CUP sumen 72 diputats, quatre per sobre dels 68 en què està fixada la majoria absoluta; segons el CEO, podrien perdre la majoria sumant 66 diputats --en l'estimació més baixa--, o aconseguir-la amb 70 diputats --en l'estimació més alta--.

EnComúPodem i ERC empatarien si es repetissin les generals

EnComúPodem i ERC aconseguirien entre 11 i 12 escons cadascuna si es tornessin a fer una eleccions generals, mentre que CDC i PSC aconseguirien entre set i vuit diputats cadascun, el PP n'aconseguiria cinc i C's estaria entre els quatre i els cinc parlamentaris.

Segons un baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), EnComúPodem es mantindria en els 12 escons amb els quals va guanyar les generals a Catalunya el 26 de juny o en perdria un, mentre que els republicans creixerien entre dos i tres escons respecte als nou que van aconseguir al juny .

EnComúPodem i ERC empatarien en escons, però en intenció directa de vot se segueix imposant el partit de Xavier Domènech amb un 24,3%, mentre que la candidatura de Gabriel Rufián (ERC) aconseguiria un 20% en intenció directa.