La presidenta andalusa, la socialista Susana Díaz, va defensar ahir una "mirada comprensiva" entre Catalunya i Espanya que permeti assolir un acord per reformar la Constitució, basat en el respecte per les "singularitats històriques i lingüístiques".

En una intervenció en la jornada "Regeneració democràtica: noves maneres de fer política", organitzada pel PSC a L'Hospitalet de Llobregat, Díaz es va mostrar convençuda que "serà possible" trobar un nou "encaix" de Catalunya a través d'una reforma constitucional. "Amb la mateixa contundència amb la qual defenso la no separació, defenso que hi ha d'haver una mirada comprensiva amb Catalunya. Des d'aquesta mirada mútua comprensiva serem capaços de trobar un bon acord", va argumentar. Segons Díaz, "cal enfortir l'Espanya plural i diversa, respectant les singularitats històriques i lingüístiques".

Segons el parer de la presidenta andalusa, "el PSOE és l'únic que està en condicions de donar-li a Catalunya aquest encaix en el conjunt d'Espanya que faci que tot avanci i que hi hagi progrés". Díaz va reconèixer que "Catalunya ha estat motor econòmic, de progrés i de projecció internacional", fet que "li ha vingut molt bé a Espanya". I quan a Espanya "li han anat bé" les coses, Catalunya n'ha sortit beneficiada, va raonar Díaz, convençuda que les dues realitats han d'"enfortir-se".

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va ser l'encarregat d'obrir el debat, on a més de Susana Díaz hi van participar també el president valencià, Ximo Puig, l'alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, i l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon. L'exministra Carme Chacón també hi va ser present.

Puig va defensar una reforma federal a Espanya com la millor via per aconseguir la igualtat entre els ciutadans de tots els territoris i per acabar amb "greuges i privilegis". "Jo sóc un federalista convençut. Federalisme és unir dos elements fonamentals: singularitat i igualtat entre ciutadans", va sostenir.

Al seu entendre, la reforma federal no augmentaria les "asimetries" entre els diferents territoris d'Espanya, sinó que contribuiria a corregir les existents, que són en gran mesura la causa de l'actual "crisi territorial". Puig va rebutjar especular amb un eventual referèndum "a la canadenca" per a Catalunya en cas que fracassés la reforma constitucional que propugnen els socialistes: "no es pot avançar el futur", va argumentar el president valencià.