El magnat Donald Trump va acceptar la seva nominació com a candidat republicà a la presidència dels EUA amb un discurs en què va prometre "llei" i "ordre" per restaurar la grandesa d'un país que veu en alarmant declivi.

"En aquesta carrera per la Casa Blanca, jo sóc el candidat de la llei i l'ordre", va proclamar davant d'un públic entregat que abarrotava la Convenció Nacional Republicana al pavelló Quicken Loans de Cleveland i corejava "Trump, Trump, Trump!".

El magnat immobiliari, tot un neòfit que mai abans havia ocupat un càrrec polític, va estar a l'altura de la seva nit estel·lar en la convenció amb el seu discurs més conseqüent i "presidencial" des que va llançar la seva insòlita campanya fa poc més d'un any. Va ser el moment crucial en la transformació d'un magnat impulsiu i una estrella televisiva amb tendència a insultar cap a un polític amb opcions de guanyar la presidència dels EUA. L'al·locució, d'una hora i quinze minuts, va resultar un colofó feliç a una setmana marcada per les divisions del partit al voltant de la seva nominació i les polèmiques, com el suposat plagi del discurs pronunciat davant la convenció de la seva dona, l'exmodel eslovena Melania Trump.

El multimilionari, que va ser presentat a l'escenari per la seva filla Ivanka, una figura decisiva en la seva campanya, va pintar un quadre fosc de EUA com una nació afeblida i humiliada i es va postular com el salvador que pot evitar el desastre. "La nostra convenció passa per un moment de crisi en la nostra nació", va subratllar, amb to autoritari i un fons de banderes nord-americanes.

"Els atacs a la nostra policia -va prosseguir- i el terrorisme a les nostres ciutats amenaça la nostra forma de vida. Qualsevol polític que no percebi aquest perill no està llest per liderar el nostre país", va afirmar el magnat, entre els crits dels delegats. El magnat, que ha fet una impredictible carrera cap a la Casa Blanca i ha tirat per terra les regles de la política convencional, també es va erigir en "la veu" de l'"oblidada" classe treballadora, aquesta "gent que treballa dur, però que ja no té una veu".

Un dels moments culminants de la nit va arribar quan Trump va oficialitzar la seva proposta estrella, la construcció d'un mur a la frontera amb Mèxic per taponar la immigració il·legal. "Construirem un gran mur per posar fi a la immigració il·legal, per acabar amb les colles i la violència, per impedir l'entrada de droga", va subratllar el multimilionari.

Els milers de delegats, molts en peu, van respondre gairebé a l'uníson amb el càntic "Construeix el mur, construeix el mur!", una de les consignes més escoltades en els mítings del candidat republicà, i crits de "USA, USA, USA!". També va advocar per suspendre "immediatament" la immigració dels països afectats pel terrorisme gihadista fins que els EUA apliqui un sistema de "escrutini rigorós", després dels atemptats de simpatitzants de l'Estat Islàmic (EI) que han colpejat al país.

No van faltar els atacs a la seva rival en les eleccions presidencials del 8 de novembre, Hillary Clinton, que serà "coronada" la setmana que ve candidata demòcrata a la Convenció Nacional del partit a Filadèlfia.