El sí a la independència ha arribat al màxim del 47,7% des del febrer del 2015 i supera el no per primer cop (42,4%), encara que no arriba a la barrera del 50% perquè s'han comptabilitzat fins al 8,3% d'indecisos, segons el sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat (CEO).

La segona onada del Baròmetre del CEO, fet públic ahir, apunta així una relaxació entre els contraris a la secessió, atès que des del febrer del 2015, quan es va preguntar per primer cop sobre si volien "que Catalunya es converteixi en un Estat independent", mai el sí havia estat per damunt del no. Un "tomb important", en paraules del director del CEO, Jordi Argelaguet, "és la primera vegada que el sí està per davant del no i és la primera vegada que existeix una diferència clarament important" entre les dues opcions, a favor i en contra de la secessió. El primer cop que el CEO va preguntar als enquestats si volien un Estat independent va ser al febrer del 2015 i llavors, segons Argelaguet, el no se situava en el 48% i el sí estava en el 44,1%. Des d'aleshores, les dues opcions van mantenir un pols igualat, i el pic més elevat del sí va ser a l'octubre del 2015, quan va arribar al 46,7% (un punt menys que ara) davant del 47,8 del no.

Des del 9-N del 2016, el descens del no ha estat més pronunciat que l'augment del sí, ja que els contraris a la independència han passat del 48% al febrer del 2015 al 42,4% en l'actualitat (5,6 punts de diferència), mentre que els favorables han crescut del 44,1% al 47,7% (3,6 punts de diferència).

Per partits, es defineixen com a independentistes el 90,4% dels votants de JxS i el 89,3% de la CUP. Entre els electors de Catalunya Sí que es pot, el 55% estan en contra de la independència i el 30,5% a favor, mentre que es xifren en el 12% els indecisos.

D'altra banda, segons l'enquesta, si es fessin ara les eleccions al Parlament, JxS tornaria a guanyar amb entre 60 i 62 diputats, mantenint, per tant, el resultat que va obtenir als darrers comicis en la seva forquilla alta. La gran novetat ve donada per l'increment d'escons i suport que obtindria CSQP, que passaria dels actuals 11 diputats a aconseguir-ne entre 20 i 22, i se situaria així com a segona força del Parlament. C's, que ara és líder de l'oposició, perdria suports i passaria dels 25 que té a tenir-ne entre 18 i 21. El PSC es mantindria en una forquilla de 16-17 diputats, comportament semblant al del PPC, que mantindria els 11 escons. Per últim, la CUP patiria una davallada que la portés a perdre entre 2 i 4 escons, i quedaria amb un grup parlamentari d'entre 6 i 8 diputats.

La CUP és el partit que "menys fidelitat" manté Argelaguet, donat que només manté el 54,5% dels votants que va tenir el 27-S del 2015. Segons Argelaguet, això demostraria que "els votants no han paït" els motius que han portat a la CUP "a tenir els capteniments polítics que ha tingut" i a actuar com ho ha fet. Tot i que l'enquesta està feta després del 26-J, el baròmetre també pregunta pel vot al Congrés. En Comú Podem obtindria entre 11 i 12 escons (ara en té 12); ERC incrementaria el suport i n'aconseguiria també 11-12 però amb menys vots que la coalició d'esquerres; CDC mantindria els 8 escons o en perdria un; el PSC, en canvi, es quedaria amb els 7 que té o n'obtindria un més; el PPC, per la seva part, perdria el sisè que va aconseguir el 26-J i es quedaria amb 5; i C's es quedaria amb els 5 que té ara o en perdria un altre, i baixaria als 4 escons.

D'altra banda, el líder d'ERC Oriol Junqueras és el més ben valorat amb un 5,34.