Els 48.000 associats inscrits que integren les bases de Podem a Catalunya tenen fins avui a última hora per elegir en les primàries internes un dels cinc aspirants que opten al càrrec de secretari general del partit a Catalunya, vacant des que a l'octubre passat va renunciar-hi Gemma Ubasart.

Els cinc candidats, els quals es pot votar únicament per mitjà de la pàgina web de Podem, són Jèssica Albiach, Albano-Dante Fachin, Rafa García, Oscar Guardingo i Raimundo Viejo, que en els seus últims actes conjunts van celebrar el pluralisme i la democràcia interna de l'organització.

Els cinc candidats, que van fer una crida a la participació en el procés de primàries, coincidien a advertir sobre el bloqueig de l'actual política catalana, es van mostrar contraris a la via unilateral del procés independentista. També aposten per convertir Podem en un subjecte jurídic propi perquè les decisions que afectin Catalunya s'adoptin des d'aquesta comunitat.

"Fem Podem", la candidatura encapçalada per la diputada de Catalunya Sí que es pot (CSQEP) al Parlament Jèssica Albiach, basa la seva llista en l'aposta per feminitzar el partit i donar més protagonisme a les bases. El primer aspirant que es va postular va ser el també diputat de CSQEP Albano-Dante Fachín, amb "Ho Podem Tot", que proposa crear un consell amb membres del territori que tingui capacitat de decisió.

Amb el lema "Estimem Podem", Rafael García, membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), reclama que Podem es basi en el caràcter assembleari amb l'objectiu que no es distanciï de la mobilització popular.

El diputat al Congrés d'En Comú Podem (ECP) Raimundo Viejo també hi opta amb la candidatura "Impulsant el Canvi", que reivindica una assemblea fundacional i constituent perquè Podem sigui una força sobirana a Catalunya. Des de "Podem per guanyar Catalunya", Oscar Guardingo vol convertir Podem en l'eina de referència per a les classes populars catalanes.