Un paper que no serà "ni decoratiu ni executiu". Amb "funcions representatives i de coordinació" en la direcció. Artur Mas i Neus Munté van descriure d'aquesta manera el seu paper com a president i vicepresidenta, respectivament, del Partit Demòcrata Català (PDC). La seva era l'única candidatura que aspirava a la presidència del partit. Van rebre l'aval del 95,07% dels associats.

Mas va subratllar en la roda de premsa posterior a saber-se els resultats del procés participatiu que el PDC "neix amb molt bon peu". Va remarcar que "és un partit nou perquè volem un país nou", i que "crec que és molt necessari per al conjunt de la població catalana", referint-se al repte de crear una "Catalunya lliure i independent", però "en el marc de la Unió Europea". Va valorar que el seu electorat potencial "espera un partit seriós, fort, modern i atractiu que aspiri a representar una part central i significativa de la societat catalana", i no va dubtar a posar el PDC al servei del país, del President i també de la representació de Junts pel Sí al Parlament.

Per la seva banda, Munté va agrair els esforços de tota la gent que ha fet possible el que va definir com "unes autèntiques primàries", així com la que els va votar. També es va adreçar als associats que no els han donat suport, i va remarcar el seu compromís que representaran "absolutament tothom". Va refermar el seu compromís de treballar "braç a braç" amb Marta Pascal i David Bonvehí. "Ens hem de sentir orgullosos d'aquesta formació tan jove; hi ha molta il·lusió i entusiasme, i també ens queda molta feina per fer", va reblar.

Sobredimensionat

L'expresident de la Generalitat i de CDC i la consellera van anar junts a votar a les seves respectives meses electorals. Mas va voler minimitzar la polèmica al voltant al paper dels diputats convergents en l'elecció de la Mesa del Congrés i va descartar donar suport a la investidura de Rajoy i segellar algun tipus de pacte d'estabilitat amb el PP. "Crec, sincerament, que se li ha donat una dimensió que no mereixia", va protestar. "No hi havia hagut mai l'enrenou que hi ha hagut aquesta vegada" per l'elecció de la Mesa, en què els partits solen votar "de manera creuada", va apuntar. L'anècdota de la jornada la van posar els dos polítics obrint sengles bosses d'M&M.