Els nous dirigents del PDC (Partit Demòcrata Català), la seva coordinadora general, Marta Pascal, i el coordinador d'organització, David Bonvehí van assegurar ahir que el seu partit no farà costat al PP, "en cap cas, ni amb abstencions, ni amb un sí als pressupostos". En declaracions a Rac1, Pascal i el coordinador d'organització, David Bonvehí, van negat cap pacte per facilitar l'acord del PP i de Ciutadans a la Mesa del Congrés, encara que van admetre "errors de comunicació".

Els nous dirigents de PDC es van referir així a l'enrenou generat pel fet que el portaveu de CDC a Madrid, Francesc Homs, hagués evitat confirmar que el seu grup va facilitar l'elecció d'Ana Pastor com presidenta del Congrés. Marta Pascal es va preguntar: "com podem tenir sintonia amb un partit que ha fet el que ha fet en temes com el 9-N, en utilitzar les clavegueres de l'estat?".

David Bonvehí, per la seva banda, considera fer "ciència-ficció" si es parla de qualsevol possible acord, i Pascal va assegurar: "a la primera volta ens vam votar a nosaltres mateixos i a la segona ens vam abstenir perquè no ens agrada cap candidat, a partir d'aquí no hi ha hagut cap altre fet destacable".

No obstant això, en el cas de les vicepresidències del Congrés, segons sembla, CDC podria no haver-se abstingut i haver votat a favor dels candidats del PP i C's, encara que aquest extrem no es pot confirmar perquè el vot és secret. Pascal va reblar: "si ens haguéssim posat d'acord per donar uns vots, evidentment estaríem parlant d'un pacte i aquest pacte no ha existit".

Mentre que Bonvehí va reconèixer: "segurament les respostes dels nostres diputats a Madrid deixant el tema en l'aire o no volent explicar bé les decisions no eren les més encertades i, per tant, no es podia tractar la gent com qui no entén d'alguna cosa". Amb relació al denominat procés sobiranista, el coordinador d'organització va subratllar que, sovint, han estat ells els que ho han sacrificat "gairebé tot pel procés" i han cedit davant les altres parts. "D'ara endavant -va advertir- hem de fer les cessions que calguin, però no més que les altres formacions polítiques".

C's: "un mer canvi cosmètic"

El portaveu parlamentari de C's, Carlos Carrizosa, es va mostrar convençut que el PDC "no és més que un canvi de nom, un mer canvi cosmètic", respecte del partit que han deixat enrere, CDC. "Continua la mateixa gent, les mateixes polítiques, el mateix projecte per trencar Espanya. Artur Mas ha dit que el full de ruta tira endavant", es va queixar en atendre els mitjans a Mataró (Maresme) ahir A més, Carrizosa va lamentar que els diputats de Francesc Homs a Madrid hagin fet "trucs" amb la votació a la Mesa del Congrés. De moment, res no canvia per a la formació taronja; ara bé, C's es podria replantejar l'abstenció "tècnica" en segona volta de la investidura si "hi hagués un pacte de govern amb el separatisme", va insistir Carrizosa.

El portaveu parlamentari de C's, Carlos Carrizosa, es va mostrar molt segur que a les files convergents tot seguiria igual com fins ara. "No és més que un canvi de nom, un mer canvi cosmètic", va assegurar l'endemà de les primàries del partit hereu de CDC per escollir l'estructura directiva després del congrés fundacional de l'inici del juliol. "No podem entrar a valorar que hi hagi un canvi", va dir i va insistir que el partit manté "la mateixa gent, les mateixes polítiques i el mateix projecte de trencar Espanya". A més, va lamentar "els trucs ocults i les negatives " de Francesc Homs, després de les votacions a la Mesa del Congrés. Ara com ara, "no canvia res", va apuntar. Però ho faria si s'hagués arribat a un pacte de govern a l'estat amb els separatistes per la investidura.

Si fos així, C's contemplaria votar no a la investidura i deixar enrere l'abstenció "tècnica" que han defensat fins ara en segona volta. "Esperem que no passi", va reiterar el diputat al Parlament. Precisament en aquest sentit, per a Carrizosa l'abstenció "tècnica" en segona volta que plantegen ara com ara no és res més que un moviment per "propiciar" la formació de govern i evitar així unes terceres eleccions a les Corts espanyoles. "Encara ens agrada menys unes terceres eleccions, ens hem d'abstenir en la segona votació, però ni per ministeris ni vicepresidències, C's entrarà en un govern de Mariano Rajoy", va reblar. Carrizosa va justificar la posició de C's per "responsabilitat" i va reiterar que la posició que defensen és compartida per exdirigents socialistes com Felipe González, Josep Borrell, José Bono o Alfonso Guerra. "Com molts dels votants promouen que el PSOE vingui cap a C's i s'abstingui", va dir.