La por al terrorisme gihadista augmenta a Alemanya amb el segon atemptat d'aquesta índole en una setmana, després de confirmar-se que el sirià sol·licitant d'asil que diumenge es va matar en detonar una bomba a Anschbach va gravar en un vídeo la seva intenció d'atacar el país d'acollida.

Tal com va passar després que dilluns de la setmana passada un refugiat afganès de 17 anys ataqués amb una destral els passatgers d'un tren regional de Baviera, l'agència de notícies Amaq, vinculada al grup gihadista Estat Islàmic (EI), va assegurar que el suïcida de Ansbach era un dels seus "soldats".

Igual que va fer el noi afganès, el jove sirià, que va deixar quinze persones ferides en esclatar la seva bomba, quatre d'elles en estat greu, havia gravat un vídeo en què anunciava la seva intenció d'atemptar contra alemanys per venjar la mort de musulmans.

L'home, identificat com Mohammad D., es declarava en l'enregistrament seguidor d'Abu Bakr al-Bagdadi, líder de l'EI, el que va portar a la Fiscalia federal a assumir la investigació de l'atemptat davant la sospita que el cometés com a integrant d'aquesta organització terrorista.

L'atacant va intentar passar al festival de música que se celebrava al centre de la ciutat, amb assistència de 2.500 persones, però no el van deixar passar perquè no tenia entrada.

"Està clar que és un atemptat amb un rerefons islamista. Si l'autor estava en contacte amb l'EI s'està investigant encara", va manifestar en roda de premsa a Nuremberg, a la rodalia de Ansbach, el ministre de l'Interior bavarès, Joachim Herrmann.

L'home, de 27 anys i originari de la ciutat siriana d'Alep, havia arribat feia dos anys a Alemanya i la seva petició d'asil havia estat denegada després de comprovar que havia rebut abans protecció a Bulgària. L'ordre d'expulsió a aquest país va quedar en suspens pels seus problemes psicològics -havia intentat suïcidar-se en dues ocasions i havia estat ingressat en un hospital psiquiàtric- però es va reactivar el passat 13 de juliol.

Havia d'abandonar Alemanya en el termini de trenta dies i els investigadors han d'aclarir ara si aquesta ordre va ser un desencadenant de la seva acció.

A l'alberg en el qual vivia el jove, que comptava amb sis perfils de Facebook, es van trobar materials susceptibles de ser utilitzats per fabricar bombes, com gasolina, piles, filferros o àcid clorhídric, segons ha explicat el vicepresident de la policia regional, Roman Fertinger.

La policia va confiscar també d'un ordinador portàtil amb violentes imatges de l'EI, dos telèfons mòbils, diverses targetes SIM i un "feix de bitllets de 50 euros". L'explosió, que va llançar peces de metall a vint metres, li va destrossar l'aorta, el pulmó i el fetge, i va morir de forma instantània.

En l'autòpsia s'ha descobert que tenia "ferides de guerra" a les cames i els peus, tot i que Fertinger va assenyalar que encara cal investigar si havia participat en combats al seu país. Durant tot el dia el Ministeri alemany de l'Interior ha advocat per la cautela abans de vincular l'explosió amb el gihadisme. De fet, pocs minuts abans que donés a conèixer l'existència del vídeo en què el jove anunciava la seva intenció d'atemptar en nom d'Al·là, el titular d'Interior, Thomas de Maizière, assenyalava que no es podia descartar aquest rerefons, però tampoc que la causa de l'atac fos la "inestabilitat psicològica" del jove.

En una compareixença a Berlín, De Maizière va advertir contra la temptació de caure en una sospita generalitzada sobre els refugiats i ha recalcat que "la immensa majoria" fuig de la persecució i cerca una vida millor. Tots dos debats han de ser "separats totalment", va recalcar.