Neix a Barcelona el primer nadó d'Europa amb microcefàlia pel Zika

A Catalunya s'han detectat un total de 21 gestants entre 91 infectats pel virus

26.07.2016 | 00:00
Elena Carreras, Joan Guix i Fèlix Castillo

Una dona afectada per febre vírica de Zika, que va contraure el virus en ser picada per un mosquit en un viatge que va fer a llatino-amèrica, ha donat a llum avui un nadó amb microcefàlia i d'altres malformacions, segons van informar ahir els metges de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona.
Es tracta del primer cas de microcefàlia causat pel Zika a Europa, segons va confirmar el cap de Neonatologia de la Vall d'Hebron, Félix Castillo, després que la mare no va voler avortar, malgrat que el mes de maig passat li detectessin les malformacions en el fetus quan estava de 20 setmanes de gestació.
A Catalunya, un total de 21 gestants han patit Zika després de viatjar a Amèrica, cinc de les quals ja han donat a llum nadons sans, mentre que aquest era l'únic cas en el qual els metges van detectar les malformacions en el fetus. La cap d'Obstetrícia i Ginecologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Elena Carreras, ha revelat que els pares estan "molt emocionats i contents" amb el naixement del seu nadó, que ha nascut en un part amb cesària i que la mare es troba en bon estat.
El part s'ha produït "a terme", al final dels 9 mesos de gestació "tal com volia la mare" i els metges no han volgut donar més informació sobre el nadó i la seva mare, fins i tot ni si és nena o nen o el pes en néixer, per respectar la intimitat i confidencialitat de les dades mèdiques.
El cap de Neonatologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Félix Castillo, va informar que el nadó no ha precisat una reanimació específica malgrat haver nascut "amb un perímetre cranial baix", és a dir, amb microcefàlia que li causarà afectacions neurològiques, el grau de les quals ara hauran de determinar els metges.
"El seu estat clínic és correcte, està controlat i monitorat al servei de Neonatologia i s'han confirmat les exploracions de l'embaràs", que ja van detectar la microcefàlia, va explicar Castillo.
A preguntes dels periodistes, el neonatòleg va assegurar que el nadó tindrà una esperança de vida "com qualsevol nen amb una afectació neuronal i la seva qualitat de vida es fa difícil de predir sense saber encara el grau d'afectació cerebral que tindrà i de les complicacions que li sorgiran", va dir Castillo.
L'especialista ha explicat que el perímetre cranial normal oscil·la entre els 33,5 i 34 centímetres i que el nounat el té "més baix", sense especificar quant. Tampoc van precisar els metges les altres malformacions del menor, que està sent sotmès a estudis clínics per esbrinar-ho. "Les altres malformacions vindran de les exploracions que fem", va precisar Castillo.
"La microcefàlia -va afegir- és una traducció d'un cervell que no ha crescut, de manera que no funcionarà bé i probablement tindrà una vida molt dependent dels seus cuidadors i de les atencions de la sanitat pública". En qualsevol cas, va assenyalar el neonatòleg, el nadó serà atès per un equip de metges multidisciplinari i pels seus pares, "que tenen una relació perfecta i el cuidaran com si fos una perla".
El director de l'Agència de Salut Pública, Joan Guix, va indicar que "és una situació delicada, que exigeix nivells d'intimitat per a la família" pel que va dir que ahir seria l'última vegada que informarien sobre aquest primer cas de microcefàlia pel Zika a Europa.
Guix va recordat que, d'inici d'any ençà, s'han diagnosticat a Catalunya 91 casos de Zika, tots ells importats, dels quals 24 són homes i 67 dones, de les quals 21 són gestants. Sis d'aquestes embarassades ja han donat a llum, cinc nadons sans i el que va néixer ahir amb malformacions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema