El Parlament, amb els vots de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP, ha aprovat aquest dimecres les conclusions del procés constituent, que obren la porta a una via "unilateral" cap a la independència, desoint l'avís del Tribunal Constitucional (TC). La decisió no ha agradat a PP i C's, que han abandonat la sala, així com a la resta de partits de l'oposició, que no han votat, ni al govern espanyol. Poc després que l'hemicicle aprovés les conclusions, la Comissió General de secretaris d'Estat i de subsecretaris ha celebrat una reunió en la qual ha estudiat elevar al Consell de Ministres de divendres un acord per autoritzar l'Advocacia de l'Estat a presentar davant el TC un incident d'execució.

La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha qualificat de "pas contumaç i greu" la votació del Parlament i ha garantit que l'Executiu "no deixarà passar ni una", mentre que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha advertit JxSí i la CUP que "en democràcia no hi ha legalitat selectiva".

72 vots són suficients

Després d'un dels debats més aspres des de l'inici de la legislatura, amb un intens foc creuat entre les forces independentistes i els grups de l'oposició, els 72 vots de JxSí i la CUP han sigut suficient per aprovar unes conclusions davant les que la confluència d'esquerres Catalunya Sí Que Es Pot ha votat en contra, el PSC ha evitat participar en la votació i els diputats de Ciutadans i el PPC han abandonat fins i tot l'hemicicle.

Abans de la votació, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha preguntat JxSí i la CUP si eren "conscients" de l'auto del TC que cridava a no elevar al ple les conclusions.

El què diu el text aprovat

En concret, el text aprovat parla de "completar la desconnexió amb la legalitat de l'Estat espanyol" a través de les lleis de desconnexió que impulsen JxSí i la CUP i d'"un mecanisme unilateral d'exercici democràtic que servirà per activar" una "Assemblea Constituent", que disposarà de "plens poders" i les decisions de la qual no seran susceptibles de "control, suspensió o impugnació" per part de "cap altre poder, jutjat o tribunal".

"Del que som conscients és del mandat democràtic del 27 de setembre", ha contestat a Forcadell el president del grup de JxSí, Jordi Turull, que ha invocat l'article 57.1 de l'Estatut, que estableix que els diputats del Parlament "són inviolables pels vots i les opinions que emetin en l'exercici del seu càrrec".

"Nosaltres, per la independència, no tenim por", ha proclamat al seu torn la portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel.

La portaveu parlamentària de JxSí, Marta Rovira, ha preconitzat un debat constituent de base ciutadana, participatiu, consensuat, no subordinat i "unilateral".

Més explícita encara ha estat la diputada de la CUP Gabriela Serra, que ha defensat que el resultat de les eleccions del 27 de setembre avala al Parlament per practicar la "desobediència".

Mirant a la qüestió de confiança de Puigdemont

L'aprovació de les conclusions aplana, de fet, el camí perquè la CUP acabi recolzant Carles Puigdemont en la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà el president de la Generalitat, segons ha anunciat avui, el 28 de setembre.

No ha estat l'únic gest de complicitat entre JxSí i la CUP en el ple d'aquest dimecres, ja que un altre dels assumptes en els quals han fet pinya és a donar llum verda a la tramitació d'una Agència Catalana de Protecció Social, embrió d'una futura Seguretat Social catalana.

Arrimadas alerta d'una "flagrant vulneració" de la llei"

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha denunciat una "flagrant vulneració" de la llei, en el que ha qualificat d'"autèntic cop a la democràcia" protagonitzat per Junts pel Sí i CUP, que segons el seu parer estan "desconnectats de la realitat".

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha acusat JxSí i la CUP de buscar l'"enfrontament directe" entre el Parlament i el TC en aprovar unes conclusions sobre el procés constituent que segons el seu parer "deroguen de facto" l'Estatut.

El portaveu de Catalunya Sí Que Es Pot, Joan Coscubiela, ha afirmat que les conclusions "són un engany" i ha posat en dubte la voluntat de desobediència de JxSí després de recordar els múltiples recursos del Govern davant el TC.

El líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, ha avisat als grups independentistes que "no els sortirà gratis" l'"acte antidemocràtic" i el "cop contra el TC" que implica segons el seu parer les mesures unilaterals a la secessió votades en el ple.

Després que l'oposició recriminés a Forcadell la seva renúncia a impedir la votació i el seu intent de "derivar la seva responsabilitat" als diputats, la presidenta de la cambra ha recalcat diverses vegades que "el Parlament és sobirà" per prendre aquesta decisió