El terrorisme gihadista de l'Estat Islàmic (EI) va tornar a colpejar França, dotze dies després de la massacre de Niça, amb l'assassinat d'un octogenari sacerdot en una església de Normandia (nord-oest) en què dos homes havien agafat cinc ostatges. Poc abans de les deu del matí, dos individus armats amb ganivets van irrompre a l'església de Saint Etienne du Rouvray, a la perifèria de Rouen, quan s'hi celebrava missa i s'hi van tancar amb cinc ostatges: el capellà, dues monges i dos fidels. Una tercera religiosa, la germana Danielle, va aconseguir fugir del temple sense que els terroristes se n'adonessin.

Una hora després de l'inici del segrest, els dos autors van sortir de l'església per raons que encara es desconeixen i van ser abatuts per agents de la Brigada d'Investigació i Intervenció de la policia per por que poguessin haver preparat explosius. Els homes van cridar "Déu és el més gran" en sortir del temple, van revelar testimonis, i l'organització gihadista Estat Islàmic, a través de la seva agència Amaq, va qualificar els assaltants de "soldats" a les seves ordres.

La religiosa que va aconseguir fugir va explicar que els assaltants van ordenar als presents que s'agrupessin entorn de l'altar, sense atendre les seves súpliques. Els dos homes van forçar al sacerdot, Jacques Hamel, de 84 anys i auxiliar de la parròquia, a agenollar-se i quan aquest va intentar defensar-se "allà va començar el drama", va relatar la monja. "Es van gravar en vídeo. Van fer una mena de sermó entorn de l'altar en àrab. Va ser horrorós", va dir Danielle, que va poder fugir en el moment en què els homes atacaven el sacerdot, i després va alertar a l'exterior una persona que circulava en cotxe. Un altre dels fidels presents va resultar ferit de gravetat i es troba entre la vida i la mort.

Fins al moment no es coneixen les identitats dels autors del crim, tot i que, segons les filtracions publicades pels mitjans francesos, un d'ells estava fitxat per la policia per radicalització i portava un braçalet electrònic per tenir-lo controlat. L'home tenia permís per sortir de casa dels seus pares, on residia, entre dos quarts de nou i dos quarts d'una del matí.

El terrorista, que va morir abatut al costat del seu company, havia estat empresonat el 2015, quan va ser avortat a Turquia el seu intent d'unir-se a l'Estat Islàmic a Síria. No obstant això, el març passat va quedar lliure, controlat des de llavors pel braçalet electrònic.

Almenys una persona, que segons els mitjans francesos podria ser un menor, ha estat detinguda per la seva presumpta relació amb un dels abatuts, mentre que dos domicilis van ser escorcollats.

En un desplaçament a la localitat, molt pròxima a la seva ciutat natal, Rouen, el president francès, François Hollande, va lamentar el "covard assassinat" de Hamel, perpetrat per "dos terroristes que van reivindicar ser de l'EI".

Condemna del bisbat

El Bisbat de Girona va expressar a través d'un comunicat la seva "condemna ferma" de l'atemptat i va anunciar una oració per les víctimes en les misses de diumenge. El bisbat coincideix amb el papa en la seva "preocupació perquè aquesta horrible violència s'hagi produït en una església".