La titular de Jutjat d'Instrucció 32 de Madrid ha processat el PP per la presumpta comissió d'un delicte de danys informàtics i un d'encobriment pel suposat esborrat dels discos durs dels ordinadors usats per l'extresorer Luis Bárcenas a la seu estatal de Gènova.

Ho ha fet en un acte pel qual es declara conclosa la instrucció i es transformen les diligències prèvies en procediment abreujat, mitjançant el qual proposa jutjar la tresorera i gerent, Carmen Navarro; l'assessor jurídic, Alberto Durán; i el director de sistema d'informació del partit, José Manuel Moreno. A tots els imputa els mateixos delictes que al PP. Amb aquesta decisió la jutge tanca la instrucció i fa el primer pas per fer seure el PP al banc dels acusats, després de desestimar la petició d'arxiu que van plantejar la Fiscalia i el PP. Es tracta del primer cop que una formació política és processada.

El jutjat donarà ara trasllat de la causa a la Fiscalia i les acusacions personades amb l'objecte que, en el termini de deu dies, sol·licitin el sobreseïment o l'obertura del judici oral. Ara bé, aquesta resolució pot ser recorreguda davant el mateix jutjat en el cas que sigui de reforma i davant l'Audiència Provincial de Madrid si és d'apel·lació.

Diu la jutgessa Rosa Maria Freire que hi ha indicis que el PP va cometre un delicte de danys informàtics "per no haver establert un model de gestió i organització adequat per impedir la comissió d'aquest delicte" ja que en l'actualitat "no hi ha un inventari dels elements informàtics a la seva seu". Malgrat que tant el PP com els seus tres responsables investigats afirmessin davant el jutge que l'esborrat es va fer segons el protocol de la formació política, la magistrada afirma que "no hi ha un protocol intern de seguretat".

Afegeix que Durán és responsable per "haver ordenat la destrucció dels discos durs per tal d'eliminar els arxius que contingui", que Moreno també ho és per "haver executat l'ordre, tot i no estar jeràrquicament obligat a això", i que "Navarro coneixia àmpliament les circumstàncies".

Del delicte d'encobriment, la jutgessa diu que ve determinat pel coneixement de tots els implicats sobre la investigació per finançament il·legal del PP que dirigia el Jutjat d'Instrucció 5 de l'Audiència Nacional. I també, destaca l'acte, "per la determinació d'impedir que dades importants relatives a la comptabilitat paral·lela i altres extrems que Bárcenas guardava als ordinadors portàtils usats per ell al llarg dels anys del seu acompliment com a tal poguessin accedir a la investigació, acordant la seva destrucció física amb aplicació de tècniques dràstiques que han impossibilitat de facto conèixer (...) el que s'emmagatzemava en el seu interior".

Dels dubtes del PP i de la Fiscalia respecte al testimoni de Bárcenas, la jutge manifesta "no apreciar contradiccions palmàries" amb rellevància per impedir la continuació del procediment.