Junts pel Sí (JxS) i la CUP lliuraran un nou pols al Tribunal Constitucional (TC) en portar a votació en el ple del Parlament, previsiblement avui al matí, les conclusions del procés constituent per crear un eventual Estat català, amb els grups de l'oposició en contra.

La votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent, que obren la porta a una via unilateral cap a la independència, no forma part de l'ordre del dia del ple que se celebra entre avui i dijous, però JxS i la CUP poden forçar l'ampliació dels temes per tractar en qualsevol moment.

Dilluns, els diputats de JxS van debatre internament sobre quan caldria elevar les conclusions al ple, malgrat l'avís del TC, que ja ha advertit que el Parlament no ha d'aprovar res que suposi desenvolupar la declaració de ruptura aprovada el 9 de novembre per la cambra catalana i anul·lada per l'alt tribunal.

Segons fonts de Junts pel Sí consultades per Efe, el debat intern de la formació sobre aquest assumpte va deixar sobre la taula dues possibilitats: o bé provocar el debat i la votació avui al matí, després de la sessió de control al President català, o fer-ho al final del ple, demà a la tarda.

El president i la portaveu del grup de JxS, Jordi Turull i Marta Rovira, van quedar facultats per acabar de concretar el moment amb la CUP i amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

L'opció més plausible, segons van assenyalar fonts parlamentàries, és que el debat tingui lloc aquest mateix matí, la qual cosa conduirà a un xoc entre les forces sobiranistes i l'oposició, que ja s'ha desmarcat de la votació.

La reacció de l'oposició

La presidenta del grup parlamentari de Ciutadans, Inés Arrimadas, va demanar a Carme Forcadell que "assumeixi les seves responsabilitats" i que freni la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent. "Exigim a Forcadell que sigui la presidenta del Parlament i que actuï com a tal, i que no sigui la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) des del Parlament", va apuntar la líder de l'oposició.

El líder del PPC al Parlament, Xavier García Albiol, va advocar per "plantar" els dos grups independentistes: "la nostra voluntat és aixecar-nos i deixar-los plantats amb la seva il·legalitat".

"Que ells s'ho cuinin i ells mateixos s'ho mengin", va afirmar el cap de files dels populars catalans, que va avisar també que aquesta votació és un "atemptat" contra la democràcia i l'estat de dret, i va demanar a la president del Parlament català que tingui "un brot de sentit comú" i eviti el debat.

Des de Madrid, el vicesecretari de Comunicació del Partit Popular, Pablo Casado, va qualificar de "frau de llei descomunal" l'acord de JxS i la CUP per portar al ple del Parlament les conclusions de la comissió d'estudi.

El diputat del PSC al Parlament de Catalunya Ferran Pedret va anunciar que el seu grup no participarà en la votació de les conclusions, encara que sí que prendrà part en el debat.

Pedret va precisar també que els diputats del seu partit no abandonaran l'hemicicle ni tampoc participaran en cap tipus d'escenificació, tal com sí que va anunciar que faria el Partit Popular.

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot al Parlament de Catalunya, Joan Coscubiela, va apuntar que no participarà en la votació: "si Junts pel Sí i la CUP opten per colar per la porta de darrere aquest debat, nosaltres apostarem per no degradar més el Parlament i per no participar en aquesta votació procedimental".

Suport del Govern

En canvi, la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Neus Munté, va mostrar el suport del Govern català a les conclusions del procés constituent, malgrat els inconvenients expressats pel Tribunal Constitucional.

Segons va assenyalar ahir Munté, és "perfectament normal" que les conclusions aprovades en comissió siguin elevades al ple del Parlament, perquè les diferents formacions polítiques les puguin debatre i votar: "aquesta és l'essència del parlamentarisme", va remarcar la consellera i portaveu de l'executiu català.

"No entendríem que es vol-gués impedir un debat parlamentari", va advertir Munté, que no considera necessari aplicar una votació secreta a l'hora de votar les conclusions per tal d'evitar que els diputats de JxS i la CUP puguin ser acusats després d'haver desobeït el Tribunal Constitucional.