Les Meses del Congrés i del Senat van decidir ajornar, fins a la setmana que ve, la seva decisió sobre si autoritzen la formació de grup parlamentari per Convergència Democràtica de Catalunya (CDC).

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, va negar, però, que l'ajornament tingui a veure amb l'aprovació de les conclusions sobre el procés constituent al Parlament de Catalunya, en subratllar que la Mesa és "un òrgan de govern sobirà que pren les seves decisions pel que fa al reglament i la legalitat". Pastor va informar ahir de l'ajornament, i també va anunciar que la Mesa havia rebutjat la conformació dels dos grups que havien sol·licitat les "confluències" de Podem al País Valencià (Compromís-Podem-EUPV) i a Galícia (En Marea). A tots ells, el Congrés els ha concedit un termini d'al·legacions que expira aquest divendres, tot i que la Mesa no adoptarà una decisió fins a una propera reunió la setmana que ve, encara per determinar.

Pastor va justificar l'ajornament en la necessitat, segons va dir, que els vuit diputats de CDC argumentessin de forma més detallada la seva sol·licitud, i també va donar una altra raó que genera una situació "inèdita", la del canvi de nom del partit. CDC no compleix amb els requisits que marca el reglament del Congrés, perquè no va aconseguir en els comicis el 15% dels vots en dues de les quatre circumscripcions catalanes, ni en el conjunt de Catalunya.

D'altra banda, Felip VI va continuar la ronda de contactes amb els representants dels partits per conèixer les seves postures de cara a la investidura d'algun candidat, unes reunions en les quals no va amagar la preocupació per la situació actual, tot esperant la decisiva jornada d'avui, en la qual es reunirà amb els líders dels principals partits. La portaveu de En Marea, Alexandra Fernández, va afirmar que el Monarca li havia transmès que "és imprescindible intentar evitar terceres eleccions com sigui".

El portaveu de Convergència, Francesc Homs, va assegurar que vista l'evolució dels esdeveniments des del 26-J no descartaria que hi hagi terceres eleccions, ja que tots els candidats "estan al seu cau i ningú surt a buscar acords". Homs va criticar "la incapacitat per posar-se d'acord" dels partits polítics i "la sensació que ningú es mou" per tal de facilitar una possible investidura, i per això no es pot descartar una nova repetició electoral.

Paral·lelament, el portaveu d'En comú Podem, Xavier Domènech, va constatar la preocupació de Felip VI davant la possibilitat d'unes terceres eleccions o que el "bloqueig polític" impedeixi que el cronòmetre comenci a córrer i s'iniciïn els terminis per a la investidura, quelcom no previst a la Constitució.