L'endemà de la votació de les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent el rei Felip VI ha transmès aquest dijous als seus interlocutors a la ronda de consultes per a la investidura la seva "preocupació" i "incomoditat" per la situació política a Catalunya, així com per les "conseqüències" que pugui tenir. Així ho ha afirmat en roda de premsa després de la trobada el líder de Podem, Pablo Iglesias, que ha recordat la seva aposta per un referèndum com a sortida política a la situació a Catalunya. Iglesias ha transmès al monarca la seva determinació a votar en contra de la investidura de Mariano Rajoy i, en canvi, la seva disposició a explorar un govern d'esquerres amb el PSOE. Amb tot, el líder de Podem veu "complicat" aquest acord d'esquerres perquè el PSOE no s'ha mostrat disposat a explorar aquest camí, i perquè la votació de les conclusions de la Comissió d'Estudis del Procés Constituent i el suposat acord entre Homs i el PP a la Mesa del Congrés "dificulten" l'entesa.

En tot cas ha assegurat que la seva formació és favorable a construir "un govern de coalició d'esquerres" que hauria de passar necessàriament pel suport del Partit Demòcrata Català. "Els números permeten un govern de coalició progressista", ha dit.

Segons Iglesias, qui hauria de prendre la iniciativa per fer possible aquest govern d'esquerres és el PSOE, però l'acord requeriria una entesa també amb els partits independentistes catalans, ERC i PDC, i "a la vista del que va dir ahir el Parlament de Catalunya i que els diputats de Junts pel Sí es consideren a ells mateixos delegats de la Generalitat és una situació complicada i que és més difícil que abans aconseguir un acord en aquesta direcció".

En aquest marc també ha criticat el Partit Demòcrata Català per la seva estratègia al Congrés dels Diputats. Ha assegurat que la negativa del portaveu d'aquesta formació al Congrés, Francesc Homs, a admetre que va votar a favor del PP a les vicepresidències de la Mesa, això com els acords del PSOE i del PP amb els "independentistes" demostra una "enorme incoherència" de les tres formacions.

El líder de C's ha descartat també que la seva formació pugui arribar a cap acord amb C's -com va intentar el PSOE la passada legislatura- adduint a les diferències programàtiques i al resultat de la consulta que la seva formació va fer entre les bases després del 20-D. En aquest sentit ha negat també que pugui existir cap acord per fer una abstenció massiva de tota l'oposició per permetre una investidura de Rajoy i desbloquejar la situació.

També ha mantingut la pressió al PSOE advertint que una oposició convertiria els socialistes en aliats del govern de Mariano Rajoy. Aquesta abstenció, segons el líder de Podem, deixaria tot el pes de l'oposició a la seva formació.