Una operació contra el terrorisme gihadista que es va saldar ahir amb la detenció de dos germans a Arbúcies ha permès obtenir una documentació que la Guàrdia Civil creu que revelarà dades importants sobre les xarxes de finançament de Daesh des d'Espanya.

Segons va informar el ministeri de l'Interior, els dos capturats són dos germans de 33 i 22 anys de nacionalitat marroquina, que suposadament col·laboraven amb l'aparell econòmic d'aquesta organització terrorista a Síria.

Cadascun d'ells enviava la meitat dels seus ingressos per treball -un com a venedor esporàdic en mercats ambulants i un altre com a pintor d'autobusos-, segons fonts de la investigació, la primera a Espanya en què s'aconsegueixen evidències concretes de l'enviament de remeses de diners per facilitar l'operativa del Daesh.

Desenes d'agents de la Guàrdia Civil encaputxats van procedir ahir a la detenció dels dos germans i al registre dels seus domicilis als carrers Germana Assumpta en el cas del menor i Segimon Folgueroles en el del gran, totes dues a Arbúcies i separades per, amb prou feines, quatre-cents metres.

Segons el ministeri de l'Interior, l'anàlisi del material informàtic intervingut en aquest operatiu permetrà conèixer millor les vinculacions dels arrestats amb els administradors de Daesh i les seves suposades identitats.

A més, la Guàrdia Civil investigarà la incorporació al febrer del 2015 d'un altre germà dels detinguts -un quart resideix a la veïna localitat de Santa Coloma de Farners- a les files d'aquesta organització gihadista a Síria, on va perdre la vida, segons ha ratificat l'alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga.

El mort, que va realitzar aquell viatge amb la seva dona i els seus dos fills menors, així com els arrestats, enviaven fons als administradors econòmics de Daesh, que utilitzaven identitats falses.

Les transaccions des d'Espanya es van mantenir després de la mort del germà desplaçat a Síria i, ara, la Guàrdia Civil considera que l'operació desenvolupada a Arbúcies permetrà neutralitzar aquests fluxos financers.

Dels dos detinguts, el gran, Abdelhak, va arribar a territori espanyol el 2003 i, pocs anys després, es va casar amb una oriünda d'Arbúcies i treballadora de l'Ajuntament, amb la qual té dues filles de vuit i tres anys d'edat, segons han revelat fonts de la lluita antiterrorista i ha detallat l'alcalde, Pere Garriga. El menor, Omar, va arribar a Espanya cinc anys més tard i es va sumar a la labor de manteniment d'una estructura permanent de finançament de Daesh.

El registre als domicilis es va prolongar durant gairebé vuit hores, des de les 04.30 h, aproximadament, a pocs minuts abans del migdia, quan els dos germans van abandonar els domicilis amb la cara oculta i acompanyats dels agents de la Guàrdia Civil, que els han introduït en els vehicles policials per conduir-los davant l'Audiència Nacional.

L'alcalde d'Arbúcies va destacar que els dos detinguts eren individus "totalment integrats" a aquest municipi, amb el 23% de la seva població d'origen immigrant, i que el mort a Síria també estava perfectament integrat.