El Parlament adaptarà la llei perquè el Moianès i la vegueria del Penedès esdevinguin una realitat

La cambra rebutja les esmenes a la totalitat presentades per PP i C's

30.07.2016 | 07:43
Membres de la Plataforma per una Vegueria Pròpia dins l´hemicicle.

JxSí, el PSC, CSQP i la CUP han votat a favor d´adaptar la Llei 30/2010, del 3 d´agost, de vegueries, a la nova comarca del Moianès i a la creació de la vegueria del Penedès, fruit d´una Iniciativa Legislativa Popular (ILP). El PP i C´s han presentat esmenes a la totalitat perquè s´hi oposen, però els altres quatre grups les han rebutjat per 98 vots a 34 i cap abstenció.

Els quatre grups proposants han defensat la necessitat de crear la nova vegueria i la nova comarca per raons històriques, econòmiques, socials i per sentiment de "pertinença a un territori". El PP i C´s han rebatut dient que no s´han de duplicar les administracions i que cal gestionar amb "racionalitat i no amb romanticisme".

La diputada del PSC, Eva Martínez, que ha començat el torn dels defensors de la proposta, ha dit que la vegueria ha de donar pas a la descentralització dels recursos de la Generalitat, perquè "sens recursos, és morta" però ha afegit que tampoc no calen grans estructures. Martínez ha reclamat al Govern la necessitat d´aprovar la llei de govern s locals i de finançament local.

Després ha continuat la diputada de CSQP, Hortènsia Grau, agraint la feina feta per les entitats locals durant tant anys i ha reclamat al Govern que deixi clar si la vegueria del Penedès tindrà o no un delegat perquè segons ella, els consellers es contradiuen, i ha reclamat un "calendari de descentralització de serveis" i ha recordat que encara falta debatre quina població en serà la capital.

El diputat de la CUP, Joan Garriga, ha dit que està content d´aprovar la proposta perquè a més de voler que el Moianès i el Penedès tinguin entitat pròpia per "singularitat històrica" també ho volen "perquè és una expressió dels actes de sobirania que fem aquí al Parlament". Garriga ha assegurar que els que s´hi oposen, el PP i C´S, són els "partidaris de les províncies"

Per JxSí, han intervingut Neus Lloveras, en la seva primera intervenció des del faristol, i Teresa Vallverdú, que ha reconegut que amb aquesta qüestió el Parlament "no ha estat a l´altura" però s´ha mostrat contenta que "avui quatre grups refarem l´error històric". I ha agraït i animat les entitats impulsores d ela ILP a "no abaixar la guàrdia" i a continuar treballant per "fer un país fort".

Des del PP, que ha presentat una esmena a la totalitat, el diputat Santi Rodríguez, ha argumentat que "els consells comarcals s´haurien de suprimir si volem vegueries" perquè els municipis ja creen "mancomunitats per necessitat", com per exemple, ha dit, ha fet el Penedès-Garraf. Rodríguez ha assegurat que el Govern va impulsar la llei de vegueries fa sis anys "només per carregar-se les províncies" que les gestiona l´Estat i l´ha instat a governar sobre "allò sobre el que tenim competències". "Aquest és el motiu de la nostra esmena", ha reblat.

I el diputat de C´s, Sergio Sanz, s´ha exclamat que, al seu parer, "es vulguin crear duplicitats quan és qui més en té" i ha dit que els consells comarcals "costen 200 milions d´euros l´any" a l´administració. Però, sobre on ha fet més èmfasi Sergio Sanz és en assegurar que "l´organització territorial ha de respondre a criteris d´eficàcia i gestió de recurs públics" i no pas, ha dit, a "sentiments i paràmetres romàntics i feudals". Sanz ho diu perquè en l´exposició de motius de la proposició de llei s´hi explica que les vegueries ja existien al segle XII.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema