La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va qualificar de "pas contumaç i greu" la decisió adoptada ahir pel Parlament de Catalunya, i va garantir que l'Executiu seguirà fidel al seu compromís. La vicepresidenta, que va considerar que aquesta decisió suposa la vulneració del dret dels espanyols a decidir quin és el seu marc constitucional, va llançar un missatge de tranquil·litat. Així, va assegurar que, tal com ha fet fins ara, el govern central seguirà estant molt pendent de les decisions de les diverses institucions de Catalunya per defensar l'ordre constitucional, la igualtat de tots els espanyols i el seu dret a decidir com volen que sigui el seu país.

En la mateixa línia, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va assegurar que la decisió del Parlament és un "obert desafiament" al Tribunal Constitucional (TC), i va advertir Junts pel Sí i la CUP que "en democràcia no hi ha legalitat selectiva" i ha de complir-se en el seu conjunt. Per a Sánchez, la decisió és d'una "extraordinària gravetat", ja que JxSí i la CUP "no tenen cap facultat" per adoptar decisions que "violen la Constitució i l'Estatut".

Ciutadans també va demanar al TC i a la Fiscalia General de l'Estat actuar de manera immediata després de l'aprovació del text que avala la via unilateral a la independència. El president de la formació, Albert Rivera, va confiar en un missatge a Twitter que el TC actuï "contra els polítics que atempten contra la democràcia" després de lamentar la "il·legalitat" viscuda ahir al Parlament. El vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, en una roda de premsa al Congrés, va defensar adoptar mesures contra la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i els membres de la Mesa que van abonar que el ple debatés les conclusions del procés perquè consideren que han comès una "desobediència flagrant".