La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va afirmar ahir que no contempla la seva inhabilitació perquè considera que el que va fer dimecres és "complir el reglament" de la Cambra, i va remarcar que està disposada a "assumir el risc de complir el mandat del 27-S" a favor de la independència.

Davant de les acusacions per haver permès el debat i votació de les mesures unilaterals sorgides de la comissió parlamentària d'estudi del procés constituent, Forcadell es va defensar en una entrevista a Catalunya Ràdio.

"L'únic que vaig fer és complir el reglament del Parlament; dos grups (JxSí i la CUP) em van demanar incloure un punt en l'ordre del dia i es va fer una votació, era el que tocava fer", va afirmar. En aquest sentit, va esgrimir que el reglament estableix que el ple és l'"òrgan suprem" amb capacitat per decidir, per votació, si s'altera l'ordre del dia. Així, "no contemplo que hi hagi inhabilitacions per una cosa tan clara com és complir el reglament i fer el que tocava, incloure un punt en l'ordre del dia", va remarcar.

Forcadell va evitar parlar de desobediència i va subratllar que ahir es va aprovar "un acte que es desprèn d'un mandat democràtic" que creu que van avalar les urnes de les eleccions catalanes del 27 de setembre passat. En aquest sentit, va incidir que "l'únic risc" que ella assumeix com a presidenta és "complir" aquest mandat i "representar la voluntat del poble de Catalunya".

La presidenta del Parlament va eludir fer "futuribles" sobre la resposta d'un Estat que, segons el seu parer, "usa els tribunals per no fer política", però va indicar en tot cas que el Parlament català "ha de continuar el seu camí".

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, va apuntar que no veuria "democràtic" que se sancionés al Parlament per haver votat en el ple les conclusions de la comissió sobre el procés constituent, malgrat l'advertència del TC perquè no ho fes. "En cap cas entendria que fos democràtic sancionar aquells que democràticament han votat un treball fet en aquesta cambra, que al cap i a la fi és una cambra democràtica votada pels ciutadans", va apuntar.

Per la seva banda, la presidenta del grup parlamentari de Ciutadans (C's), Inés Arrimadas, va explicar ahir que esperarà que el Tribunal Constitucional (TC) actuï davant la votació d'ahir al Parlament per decidir si demana comptes polítics, al Parlament, a Forcadell. Arrimadas va recalcar que Forcadell és "sens dubte la màxima responsable" que el Parlament, a petició de JxSí i la CUP, aprovés les conclusions del procés constituent, malgrat una resolució del TC que feia una crida a evitar-ho. Tot i que abans del debat i la votació de dimecres Forcadell va interrogar la bancada de JxSí i la CUP de si eren conscients que la seva sol·licitud podia xocar amb el TC, Arrimadas va subratllar que la presidenta de la cambra "hauria pogut evitar perfectament" l'aprovació de les conclusions del procés constituent, que obren la porta a una via unilateral cap a la independència.

Segons la cap de l'oposició a Catalunya, "estava a les seves mans" impedir el debat, perquè Forcadell "podria haver al·legat que hi havia una resolució del TC que l'obligava a impedir que aquesta votació es portés a terme".

Per la seva banda, el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, va opinar que JxSí i la CUP van decidir situar-se "al marge de la llei, i amb això, al marge de la democràcia". Va retreure a Artur Mas i els independentistes que "trenquen tot el que toquen", i va afegir que "han trencat Convergència, que ja no sabem com es diu; van trencar Unió, han fet desaparèixer CiU, van trencar fins la CUP i ara han provocat una fractura i un dany importants en el si de la societat catalana".