La cancellera alemanya, Angela Merkel, va reconèixer la inseguretat que han generat al país els atemptats gihadistes de Würzburg i Ansbach, comesos per refugiats, però va defensar la seva política d'acollida i va assegurar que Alemanya superarà la "prova històrica" a la qual s'enfronta.

Merkel va intentar allunyar les pors dels alemanys després dels atacs registrats a l'estat de Baviera, i va contestar als qui l'acusen d'haver infravalorat els perills d'acollir centenars de milers de refugiats.

La cancellera va recordar les criticades paraules que va pronunciar fa onze mesos -"ho aconseguirem"- i, després d'assenyalar que mai va dir que hagués de ser fàcil, va tornar a mostrar-se convençuda que el país aconseguirà afrontar amb èxit aquesta "tasca històrica".

La compareixença va girar a l'entorn de l'atac en un tren a prop de Würzburg per un menor refugiat afganès, que va ferir 5 persones amb una destral i un ganivet abans de ser abatut per la policia, i a la bomba que va detonar diumenge a Ansbach un sol·licitant d'asil sirià de 27 anys, que va morir en l'explosió i va ferir 15 persones. Els atemptats van ser reivindicats per Estat Islàmic, i Merkel va assumir que demostren que el terrorisme gihadista ha arribat a Alemanya, tot i posar èmfasi que els culpables no són els refugiats.

Aquestes dues persones es "van burlar" del seu país d'acollida, de tots els refugiats que han arribat a Alemanya fugint de la persecució i de la guerra i dels voluntaris que els atenen. La seva intenció, va advertir la cancellera, és atacar un estil de vida i una societat oberta, posar a prova la unitat i trencar la voluntat d'acollida, de manera que cal enfrontar-se a ells i "no desviar-se" del camí emprès.

Merkel va presentar un pla de mesures amb diverses iniciatives ja posades en marxa o anunciades per, per exemple, millorar el registre dels refugiats, agilitzar les expulsions d'aquells a qui no assisteixi el dret d'asil o que delinqueixin, i possibilitar la intervenció de l'exèrcit en cas d'alerta terrorista greu. Va recordar, però, que abordar aquest desafiament exigeix la col·laboració europea, i va admetre la seva decepció per la "poca disposició" d'alguns socis a compartir responsabilitats en la crisi dels refugiats. Després de lamentar la "inseguretat generalitzada" que han provocat els atemptats protagonitzats per refugiats, va subratllar que la responsabilitat de l'estat és restaurar la confiança dels ciutadans, i va garantir que es farà "tot l'humanament possible" per incrementar la seguretat. La classe política, va remarcar, no pot actuar des de la por i ha de vetllar per l'article 1 de la Constitució alemanya, que garanteix que la dignitat humana és inviolable i que respectar-la i protegir-la és obligació de tot poder públic. Merkel va posar èmfasi que Alemanya està "en guerra contra Estat Islàmic", però no està "en cap guerra contra l'islam", i va descartar ampliar la col·laboració que presta el país a la coalició internacional que lluita contra el grup gihadista a Síria i l'Iraq.

Va assegurar que té el suport del vicecanceller, el líder socialdemòcrata Sigmar Gabriel, i es va comprometre a treballar per recuperar els ciutadans que dirigeixen la seva mirada a partits ara extraparlamentaris, com la dreta radical d'Alternativa per a Alemanya (AFD).