El president del govern en funcions, Mariano Rajoy, va acceptar l'encàrrec del rei d'intentar la seva investidura "en un termini raonable", encara que no va garantir que s'hi sotmeti finalment si no aconsegueix els suports necessaris. Rajoy va informar d'aquesta decisió en una compareixença a la Moncloa després de la reunió amb Felip VI, que va tancar la ronda de consultes del rei amb els representants dels partits per decidir si proposava un candidat a la investidura.

Rajoy va considerar el procés independentista de Catalunya com "un dels arguments més poderosos" que urgeix a la formació d'un govern. Rajoy va defensar la necessitat d'aquest govern estable per afrontar reptes d'aquest tipus. El president en funcions va considerar "un greu desafiament a l'ordre constitucional" la decisió de dimecres del Parlament de Catalunya d'aprovar les conclusions de l'anomenat "procés constituent" que obren una via unilateral a la independència.

Rajoy va assegurar que el govern donarà una resposta pertinent en defensa de la llei, les institucions i els drets de tots els espanyols.

D'altra banda, el president va informar que el rei li va "encarregar que intenti la investidura", mentre ell li va explicar al monarca que, fins al moment, no compta amb els suports necessaris. "Però accepto l'encàrrec. Buscaré aquests acords", va explicar, i va afegir que ha estat fent-ho fins ara i que seguirà en aquesta tasca.

Per això, va anunciar que obrirà una ronda de contactes i avui reprendrà les negociacions i, "en un termini raonable de temps", informarà de les seves gestions al monarca i sobre si està o no en condicions de formar govern. En plantejar-li si se sotmetrà a la sessió d'investidura si no compta amb els suports suficients, es va limitar a assenyalar que "no convé en cap faceta de la vida avançar esdeveniments" ni "anticipar el futur". "Seguirem treballant, intentarem formar un govern, ho farem amb l'encàrrec del rei i veurem si tots som capaços d'actuar amb una certa altura de mires", va afegir. En una breu conversa informal amb els periodistes va assenyalar que si no té els suports suficients poden passar dues coses, en al·lusió al fet que podria presentar-se o no a la investidura.

Fonts de l'executiu van respondre a les reaccions d'alguns partits negant, en contra del que es va assegurar des d'aquestes formacions, que seria inconstitucional que no se sotmetés a una sessió d'investidura després d'haver acceptat l'encàrrec del rei.

En aquest sentit, el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va exigir a Rajoy que es presenti a la investidura, "li agradi o no li agradi i tingui o no els vots suficients", i va assegurar que seria "irresponsable i inconstitucional" que no ho fes. Segons Hernando, el plantejament de Rajoy "és d'una gravetat constitucional elevadíssima", en ser la primera vegada que passa en democràcia que el candidat proposat posi en dubte si s'ha de sotmetre o no a la investidura. Hores abans, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ja havia reafirmat el seu rebuig a facilitar la investidura de Mariano Rajoy, i assegurava que "no donarem suport a qui volem canviar, que és el govern de Rajoy", tot i que es va mostrar convençut que hi haurà una solució "en les pròximes setmanes". Sense donar pistes de com es pot resoldre el bloqueig, en suggerir que el vot contrari del PSOE a Rajoy no passarà a l'abstenció i que tampoc està disposat a intentar un govern alternatiu, Sánchez va enviar "un missatge de confiança" a la ciutadania. "Estic convençut que hi haurà govern, que la legislatura començarà a funcionar i que cal tenir plena confiança en què els 350 diputats que hem estat contractats per resoldre aquesta situació tan complexa trobarem una solució en les pròximes setmanes", va assegurar.

Per la seva banda, el vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va dir que "no es poden permetre acceptacions condicionades" per a la investidura com la que va considerar que va fer Rajoy, i el va instar a dissipar "els dubtes que ha generat".

Podem va criticar ahir que Rajoy no hagi garantit acudir a la investidura en cas que no tingui assegurats tots els suports per conformar el govern, el que suposa en la seva opinió que "accepta en diferit". Tot i que els dirigents de Podem no van comparèixer davant els mitjans de comunicació com sí que van fer els líders d'altres formacions per avaluar l'anunci de Rajoy, sí que ho van comentar a les xarxes socials i, concretament, a Twitter, on el número dos de la formació domicili, Íñigo Errejón, ironitzava: "Rajoy accepta en diferit, excepte alguna cosa. La data i tal".

Després de la seva reunió amb el rei, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va considerar que només el PSOE pot "desencallar" la situació de bloqueig polític decidint si vol intentar un govern amb el PP o per contra un executiu de coalició amb Units Podem, possibilitat que veu ara més lluny que en l'anterior legislatura.

Iglesias va explicar que li va traslladar al rei que el seu vot a una investidura del PP serà negatiu, que si s'obre una altra opció la seva aposta segueix sent un govern de coalició progressista i que descarta participar en una fórmula d'"abstenció col·lectiva" com han proposat alguns.