La forta calorada ha fet disparar aquest dissabte els termòmetres arreu de Catalunya, amb especial incidència a les comarques del Prepirineu, de Ponent i també de Girona. Segons dades de les estacions automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), a les cinc de la tarda destaquen registres caniculars com els 39,5ºC de Tremp, els 39,4º d´Alcarràs (Segrià), els 39ºC de Lleida-la Bordeta, els 38,2º d´Olot, els 38,1ºC d´Oliana (Alt Urgell) o els 38º que compartien les poblacions d´Organyà (Alt Urgell), Anglès (Selva), Torres de Segre (Segrià) i Solsona. L´SMC manté vigent un avís de calor arreu de Catalunya per aquest cap de setmana, ja que avui dissabte es podran registrar temperatures màximes extremes a tot el territori excepte al litoral. De cara a demà diumenge es mantindrà l´episodi de calor però disminuirà la seva intensitat i probabilitat.

Paral·lelament, la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) ha emès una prealerta del pla Infocat per l´elevat risc d´incendi forestal a conseqüència de l´episodi de calor, amb la baixada de les humitats relatives i l´entrada de vent en algunes zones afegit a la gran mobilitat d´aquestes dates. Sobresurten com a zones de major risc les Terres de l´Ebre, Tarragona, Girona i el sud de la Catalunya Central. Per la seva banda, i davant aquest elevat risc d'incendi, el Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, ha decidit incrementar les mesures a les comarques més afectades i restringir, per exemple, els accessos al Massís del Montsant. Els Mossos d´Esquadra i Agents Rurals vetllaran pel compliment d´aquestes restriccions.

Paral·lelament, en els municipis en què s´activarà el Pla ALFA 3 se suspenen totes les autoritzacions d´activitats que poden generar perill d´incendi forestal. Pel que fa als treballs de sega de cereal, les màquines que treballin en aquests municipis hauran de comunicar l´inici de l´activitat i la seva situació al Cos d´Agents Rurals i caldrà que disposin de mitjans d´extinció d´incendis addicionals. En total seran 46 els municipis afectats pel nivell 3 del Pla ALFA, on no es prohibirà la sega però s´intensificaran els controls, obligant a haver-hi mitjans d´extinció extraordinaris que acompanyin els treballs.