El govern central va demanar ahir al Tribunal Constitucional (TC) que remeti a la Fiscalia per un delicte de desobediència l'actuació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, fet que suposa obrir la via penal davant "el desafiament institucional" que entén que s'està produint a la cambra catalana.

És un dels punts de l'incident d'execució que l'Advocacia de l'Estat va presentar ahir davant l'alt tribunal, el ple del qual es reunirà dilluns que ve per decidir quines mesures adopta davant el "desacatament" de la sentència i de l'acte que anul·len l'anomenat procés de desconnexió aprovat pel Parlament.

L'Advocacia argumenta que la resolució de la cambra catalana de dimecres passat conté com a principal novetat la concreció d'un "veritable pla per aconseguir la secessió d'Espanya". El mateix dimecres, després de conèixer l'aprovació al Parlament de les conclusions d'un dictamen sobre el procés constituent, cosa que significa marcar la via cap a la independència, el govern central va avançar que ahir estudiaria en el Consell de Ministres què plantejar en un nou incident d'execució.

La vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va informar ahir del contingut de l'esmentada instància davant "el delicte" apreciat en l'actuació de Forcadell, ja que va ordenar el debat que a la fi va donar lloc a la votació de les conclusions per la independència.

A causa d'aquell "cas omís", el govern es va dirigir al TC perquè, al seu torn, remetés a la Fiscalia unes actuacions que podrien suposar l'obertura de la via penal.

Davant la rellevància de la posició del govern, davant aquest "desafiament institucional i desacatament al Constitucional", en paraules de la vicepresidenta, Mariano Rajoy es va posar en contacte ahir amb els líders del PSOE, de Podem i de Ciutadans per explicar-los el contingut de l'incident d'execució.

Un text que consta de tres punts essencials, en els quals el govern demana al TC que declari nul·la i sense efecte jurídic la resolució del Parlament, la seva suspensió immediata i l'adopció de les mesures oportunes per fer efectiu el compliment de la sentència i de l'acte de l'alt tribunal.

Dins d'aquest últim aspecte, el govern central sol·licita al TC que es dirigeixi a Forcadell i a la resta dels integrants de la Mesa del Parlament perquè s'abstinguin de "l'execució de qualsevol actuació que tendeixi a donar compliment" a la resolució impugnada. Tampoc podrien convocar aquells òrgans que propiciïn la continuació del que s'ha denominat "procés de desconnexió".

Segons va indicar la vicepresidenta espanyola, es demana a l'alt tribunal que faci el mateix requeriment al President de la Generalitat, Carles Puigdemont, i als membres del seu Govern.

En l'incident s'adverteix que l'incompliment de les decisions del Constitucional pot comportar sancions d'entre 3.000 i 30.000 euros, la suspensió de funcions per temps indeterminat i fins i tot l'obertura de la via penal.

Per a Sáenz de Santamaría, l'actuació del govern circula per una "via raonable i proporcional".