La consellera de la Presidència, Neus Munté, va qualificar d'"inadmissibles" les "amenaces" del govern central a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i va advertir que la Generalitat "no es mourà" del seu full de ruta sobiranista, digui el que digui el Tribunal Constitucional (TC).

"El govern espanyol novament amenaça, però des del govern de Catalunya no ens mourem del nostre camí, profundament democràtic, avalat pels vots dels ciutadans que es van pronunciar a favor del full de ruta, que continua intacte", va subratllar la portaveu del Govern, que va afegir: "malgrat totes les dificultats que estem trobant, tirarem endavant".

Munté va expressar el seu "ple suport" a Forcadell, que dimecres passat va permetre la votació al Parlament de les conclusions del procés constituent, que obren la porta a una via unilateral cap a la independència. Per a Munté, "seria del tot inadmissible i inaudit" que una presidenta d'un Parlament democràtic fos "apartada" per un tribunal pel fet d'haver permès un debat "plenament normal" a la cambra catalana. Després de recordar que Rajoy porta "més de 200 dies" sense sotmetre's a una sessió de control al Congrés, ha dit que veu el PP "més motivat per entorpir els actes democràtics que per reforçar-los".

El president del grup parlamentari de Junts pel Sí (JxS), Jordi Turull, va titllar les "amenaces" del govern central a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, d'"autèntic acte de covardia" i va prometre que el procés sobiranista "seguirà endavant".

Per a Turull, aquesta iniciativa representa un "acte de covardia" ja que qui va prendre la decisió d'ampliar l'ordre del dia del ple parlamentari de dimecres passat per aprovar les conclusions del procés constituent "van ser els 72 diputats" de JxS i la CUP, "que representen dos milions de ciutadans de Catalunya".

El president del grup de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Lluís Rabell, va considerar "reprovable" l'actitud del govern del PP i va lamentar que "segueixi judicialitzant i amenaçant" per afrontar un conflicte polític. Segons va indicar Rabell en unes declaracions fetes a la plaça Sant Jaume de Barcelona, "la reacció del govern del PP" en demanar al Tribunal Constitucional que procedeixi penalment contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i contra la Mesa de la cambra, "era esperada, però no per això és menys reprovable".

"La nostra posició és molt crítica respecte el full de ruta de JxS i pensem que no condueix a res -ha recordat-, però no obstant això, el que tampoc condueix a res és la reacció irada del PP, que sembla que té el seu guió molt ben après".

Per la seva banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, va demanar a partits i institucions "esperar que sigui el Tribunal Constitucional (TC) qui decideixi" sobre les conclusions de la comissió del procés constituent i si cal exigir responsabilitats o no a la presidenta i la Mesa del Parlament.