El president del govern en funcions, Mariano Rajoy, va trucar per telèfon al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, i van quedar en reunir-se la setmana que ve per parlar de la investidura, segons van confirmar fonts dels dos partits. Amb Pedro Sánchez es reunirà dimarts a les 11.30 h mentre que amb el president de Ciutadans ho farà dimecres a les 9.30 h del matí, en tots dos casos al Congrés dels Diputats.

Segons Ciutadans, Rivera acudirà a parlar amb Rajoy però no negociarà res amb el PP perquè, com ha argumentat aquests dies, ja es va comprometre a abstenir-se en la segona votació de la investidura a canvi de res, només per responsabilitat.

Mentrestant, la diputada socialista i exmagistrada del Tribunal Suprem, Margarita Robles, va sostenir ahir que el cap del govern en funcions, Mariano Rajoy, haurà de dimitir si finalment decideix no presentar-se a la investidura després que el rei l'hagi proposat com a candidat per intentar formar govern.

Robles va fer aquesta crida després que Rajoy anunciés que està disposat a intentar formar govern, però sense donar garanties de que se sotmeti a la investidura si no té els suports suficients per ser reelegit.

"Si Rajoy ara digués que renuncia o no accepta, en el moment en què ho fes, hauria de presentar irrevocablement la seva dimissió com a president en funcions", ha assegurat Robles en una roda de premsa al Congrés.

Fonts socialistes van explicar a Efe que la postura de Robles és una "opinió personal" i que la postura oficial del partit és "la de no concebre que Rajoy no es presenti a la investidura".

Robles, que va comparèixer en principi per parlar de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre la llei de taxes, va dir que l'acceptació del líder del PP com a candidat proposat pel cap de l'estat "no pot ser condicionada" i que la Constitució l'obliga a presentar-se a la investidura.

El govern va considerar que l'article 99.2 de la Constitució no obliga Mariano Rajoy a sotmetre's a una sessió d'investidura després d'acceptar l'encàrrec del rei d'intentar-ho, i que es limita a fixar l'ordenació d'un debat d'aquestes característiques, segons va explicar la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaria.

En canvi, Robles va subratllar que "no hi ha buit legal" a la Carta Magna i que des del punt de vista jurídic és "inexcusable" que Rajoy assumeixi la responsabilitat d'acudir al Congrés.

Mentrestant, el secretari general de Ciutadans, Miguel Gutiérrez, va demanar a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que posi data "com més aviat millor" a la investidura de Mariano Rajoy perquè no fer-ho "generaria més confusió".

Gutiérrez va dir estar convençut que Rajoy es presentarà a la investidura perquè "no pot fer altra cosa que complir la llei". Però va insistir que si Rajoy fracassés en la seva investidura, s'obririen "nous escenaris" en els quals Ciutadans podria reprendre el seu "pla A", ara aparcat, d'un govern de consens entre PP, PSOE i Ciutadans amb un president nou.

Al seu torn, Soraya Sáenz de Santamaría va assegurar que "no és moment de reclamar" un debat d'investidura sinó de formar govern i va recalcar que el president del PP, Mariano Rajoy, "ha assumit la seva responsabilitat" en acceptar l'encàrrec del rei.

A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Sáenz de Santamaría va fer una crida a la resta de partits perquè assumeixin també la seva responsabilitat, i va subratllar que Espanya no pot anar a unes terceres eleccions perquè siguin els ciutadans els que resolguin un problema que correspon a la classe política.

Va assenyalar, a més, que el temps perquè es produeixi el debat d'investidura "no té per què ser molt". "És una qüestió de voluntat política", va asseverar.

Va insistir que a Espanya es necessita un govern mentre que "alguns només volen un debat". "Els debats han de tenir un objectiu", va recalcar abans de recordar que Espanya ha viscut dues campanyes electorals consecutives en les que hi ha hagut "tota mena de debats". Ha insistit que "no és moment de reclamar exclusivament un debat" que alguns reclamen "molt pro domo sua", és a dir, en funció dels seus interessos.