El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha avançat els comicis autonòmics bascos al 25 de setembre per evitar així que la cita coincideixi amb unes hipotètiques terceres eleccions generals consecutives a Espanya, a l'octubre.

Urkullu va comparèixer davant els mitjans de comunicació després d'una reunió extraordinària del Consell de Govern en què va explicar que ha pres la decisió després d'escoltar ahir el president del govern en funcions, Mariano Rajoy, i comprovar que es manté la possibilitat d'una nova crida a les urnes.

Si és així, Urkullu va estimar que aquesta cita tindria lloc la tercera setmana d'octubre, per la qual cosa coincidiria amb la data prevista fins ara per convocar les autonòmiques, el diumenge 23 d'octubre.

Per evitar aquesta coincidència i intentar que l'escenari d'"inestabilitat i incertesa de la política que s'ha imposat a Espanya" afecti "el mínim possible" Euskadi, va decidir convocar els comicis bascos l'últim diumenge de setembre, la qual cosa obligarà el PNB a posposar la celebració de l'Alderdi Eguna (Dia del Partit), que des de fa deu anys es porta a terme en aquesta data a Vitòria.

Urkullu ha comunicat la seva decisió mitjançant un missatge al president del govern en funcions, Mariano Rajoy, i també al president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ja que fa quatre anys van coincidir les autonòmiques basques i gallegues (21 d'octubre).