La CUP va anunciar que exigiria al president Puigdemont que fixés "una data i un instrument" per fer possible l'autodeterminació com a condició per avalar la qüestió de confiança. Així ho va assegurar ahir el diputat de la formació al Parlament Benet Salellas El diputat de la CUP Benet Salellas, que a més va garantir que la decisió de avalar o no Puigdemont no la prendria l'assemblea, com fins ara havia fet la CUP en totes les qüestions transcendents de la legislatura.

Salellas va argumentar que aquesta legislatura, pel seu caràcter excepcional, ha de preveure "una data per resoldre definitivament l'exercici del dret d'autodeterminació" en la seva segona meitat, i que "hauria de ser al primer semestre del 2017 i l'instrument el referèndum". Salellas va admetre que estan disposats a negociar amb el màxim nombre de partits perquè aquesta és una qüestió de país, i també amb les entitats independentistes. Així, va afirmar que un cop es fixés la data i l'instrument, "la resta anirà rodada, perquè a més farà fora el fantasma de "processisme" d'una vegada per totes". Per a la CUP, la fórmula del referèndum, encara que unilateral, és la que s'acceptarà més internacionalment.

Malgrat que el Govern espera incloure els pressupostos en la qüestió de confiança, Salellas va insistir que la CUP ho desvincula perquè, en el cas que fos així, el projecte de finances públiques "ni haurà entrat al Parlament". Salellas va descartar que la decisió que prengui la CUP sobre la qüestió de confiança sigui en assemblea: "posem molt en valor el mètode assembleari i continua sent vàlid i útil, però no tenim cap tipus de ganes de repetir situacions de polarització de l'organització i d'enfrontament del 50-50", va dir el portaveu de la CUP al Parlament.