La Fiscalia federal de Bèlgica va informar ahir de la detenció de dos presumptes terroristes sospitosos de planejar un atemptat al país, en una àmplia operació duta a terme divendres a la nit, a les regions de Mons i Lieja, al sud del país. Els detinguts són dos germans, Nourredine H. i Hamza H., que ara seran interrogats, i després un jutge d'instrucció decidirà dies si són posats sota mandat d'arrest.

L'operació va incloure set registres a Mons i un a Lieja en què no es van trobar ni armes ni explosius, va precisar la Fiscalia en un comunicat. Segons el ministeri fiscal i sobre la base de la informació disponible, se sospita que els detinguts haurien estat planificant un atemptat a Bèlgica.

No obstant això, de moment no hi ha cap vincle amb els atemptats del 22 de març passat, a Brussel·les. La Fiscalia va assenyalar que no facilitarà més informació sobre aquest cas per no perjudicar la investigació. El jutge d'instrucció va disposar l'ingrés a presó de Nourredine H. per "temptativa de cometre un homicidi voluntari de caràcter terrorista i participar en les activitats d'un grup terrorista". En canvi, el seu germà, Hamza H., que també havia estat detingut en l'operació, va ser posat en llibertat sense càrrecs, va assenyalar la Fiscalia en un comunicat.

Tots dos havien estat detinguts divendres a la nit per ser interrogats en el marc d'una operació relativa a un possible atemptat a Bèlgica, que va incloure set registres a Mons i un a Lieja. El ministeri públic no va precisar on ni quan el detingut planificava de dur a terme l'atemptat, i es va limitar a assenyalar que de moment no hi ha cap vincle amb els atemptats del 22 de març passat, a Brussel·les. La cadena RTL va revelar que els germans són originaris de la ciutat de Bellevue à Framerie (al sud-oest de Mons) i que Nourredine H. s'havia traslladat a Lieja al març deñ 2016. La policia va escorcollar els habitatges de la seva mare i de la seva àvia entre les 22.00 hora local i mitjanit, i alguns membres de la família es van traslladar a Lieja per declarar, però després van ser posats en llibertat, segons aquest mitjà.

Nourredine H. era conegut per la justícia per delictes menors, però no estava fitxat per un acte de terrorisme. No obstant això, havia estat objecte d'una investigació que va durar diversos mesos, en què va fer diversos viatges per Europa i fora d'Europa.

Segons l'RTBF (Radio Télévision Belge Francophone), els dos germans es dedicaven a ajudar joves a desplaçar-se fins a zones de conflicte per sumar-se a les files del grup gihadista Estat Islàmic (EI), cosa que hauria desencadenat la investigació.

Aquest mitjà també assegurava en el comunicat enviat ahir que els dos germans van començar a reunir material per preparar, potser, un atemptat en territori belga.

La policia, informada

D'altra banda, pel que fa a l'atemptat contra el capellà de la Normandia, a França ahir es va saber que un menor de 17 anys, amic d'un dels dos gihadistes que dimarts passat van assassinar el sacerdot quan oficiava una missa a la seva parròquia i van ferir-hi un feligrès, va ser arrestat a Ginebra diversos dies abans de l'atemptat.

Així ho van confirmar ahir fonts properes al cas a l'agència de notícies helvètica, ATS. Segons aquesta informació, el jove va ser detingut a Ginebra quan intentava viatjar a Síria el 20 de juliol. El noi ja havia intentat viatjar a Síria el 2015 amb Adel Kermiche, un dels dos gihadistes que van cometre l'atemptat.

El jove va ser lliurat a les autoritats franceses inculpat d'"associació de malfactors en relació amb una empresa terrorista" i va ser posat en presó provisional. La font va advertir que ara com ara "res no mostra que el detingut tingués cap implicació directa amb l'atemptat".

A més, ahir va transcendir que Estat Islàmic castigava amb 50 fuetades els sirians sota la seva zona de control que tinguessin antenes parabòliques a casa seva, un signe evident d'occidentalització per mitjà de la influència televisiva, segons el parer de l'organització, que segueix combatent el front intern.