Un total de 989 van ser detinguts per la seva intervenció en un dels ponts sobre el Bòsfor a Istanbul, que els colpistes van bloquejar durant la nit del cop i on va haver-hi tirotejos contra civils desarmats, amb nombroses víctimes mortals. Després de prendre declaració als soldats, un jutjat d'Istanbul, seguint la proposta de la Fiscalia, va decretar la posada en llibertat sense càrrecs de 759 d'aquests 989 acusats, en considerar que no havien disparat contra la multitud, assenyala el diari Sözcü.

Un altre jutjat va acordar alliberar 62 cadets d'una acadèmia militar, jutjats pels mateixos fets. Continuaran en presó preventiva 1.531 militars per tirotejos contra civils en tres punts d'Istanbul, entre ells 231 soldats rasos i 16 generals i almiralls. En total hi ha unes 10.000 persones a la presó preventiva a Turquia sota acusació de vincles colpistes, entre ells una mica més de 5.000 militars, dels quals 151 són generals o almiralls, aproximadament 3.000 oficials de diversos rangs, un miler llarg de soldats rasos i uns 700 cadets.

També hi ha 1.348 jutges i 737 fiscals a la presó preventiva i gairebé mil policies. A aquestes xifres s'afegeixen diversos milers de persones en arrest policial sense haver comparegut encara al jutjat.

No retira les demandes

Les demandes per injúries interposades a Alemanya pel president turc, Recep Tayyip Erdogan, es mantenen a pesar que el mandatari anunciés divendres la intenció de retirar totes les querelles, segons va informar un dels advocats que el representen al país.

En unes declaracions a mitjans alemanys, el lletrat Ralf Höcker va assenyalar que l'anunci d'Erdogan, que va expressar la intenció de retirar totes les demandes contra els que l'han insultat als últims mesos com a senyal de bona voluntat després del cop d'estat fallit, se cenyeix a Turquia. "A Alemanya ara com ara no canvia res", va assenyalar Höcker. Entre les demandes més polèmiques hi ha la presentada contra l'humorista alemany Jan Böhmermann.