La investidura continua centrant el debat polític a Espanya. Ahir, algunes de les veus principals veus dels PSOE, el PP i C's van tornar a abordar la necessitat de formar govern després dels darrers comicis. El diputat del PSOE, Rafael Simancas, va assegurar que el "primer" que ha de fer el líder popular, Mariano Rajoy, quan es reuneixi dimarts amb Pedro Sánchez és "confirmar que complirà la Constitució" i es presentarà a la investidura.

Per a Simancas, cal que el president en funcions i candidat per encàrrec del rei a formar govern esvaeixi els dubtes i aclareixi que l'objectiu no és sinó "anar al Congrés a desgranar el seu programa i a exposar-se al vot dels representants de la ciutadania". El líder socialista va dir ahir, a més, en una entrevista a l'emissora Cope, que el PSOE serà respectuós amb els temps de Rajoy per trobar els suports suficients, entre els quals va recordar que no hi haurà els 85 diputats socialistes.

En aquest sentit, però, va insistir en la línia mostrada pel secretari general, Pedro Sánchez: el PSOE se situarà a l'oposició. "Una democràcia forta és una democràcia amb un govern capaç i creïble, però també amb una oposició capaç i creïble; el que no és d'interès per a Espanya és que l'oposició capaç i creïble durant els propers anys sigui el populisme de Podem", va remarcar.

Amb tot, va insistir que el no a Rajoy no és per "tossuderia", sinó per lleialtat als seus votants, que volen un canvi polític. Sigui com sigui, va dir que el PP té els "números" a favor al Congrés si es mira, és clar, cap a l'espectre de centre dreta on, diu, l'esperen Ciutadans, el PNB i Coalició Canària.

Simancas va descartar, doncs, que en principi es convoqui un consell federal socialista per discutir un canvi de posició del partit liderat per Sánchez en el tema de la investidura, en què s'han mostrat inamovibles del no.