Els més de 200 participants de la Marxa Som que aquest diumenge van confluir a Montserrat ho tenien clar. "Aquí ningú no vol fer un estat espanyol a Catalunya. Ni un estat francès. Volem fer un estat nou, un estat del poble. El repte de fer un nou país s'ho val si és per fer un nou país", expressava el portaveu de la Marxa Som, Lluís Planas, durant l'acte de cloenda celebrat a la plaça del funicular.

En l'acte, els diputats parlamentaris de Junts pel Sí Adriana Delgado i Chakir El-Homran (tots dos d'ERC), i la diputada de la CUP Gabriela Serra van recollir les conclusions d'aquest moviment social, que ahir va tenir el suport de persones com la monja activista Teresa Forcades (Procés Constituent), el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l'exdiputat de la CUP David Fernández.

La Marxa Som ha estat una caminada popular que ha recorregut a peu Catalunya per promoure un nou model de democràcia participativa per al procés de construcció d'un estat català. Els darrers dies, aquest moviment social ha passat per un centenar de municipis catalans, en quatre grups diferents que han recorregut quatre zones del país.

La caminada va concloure a Montserrat, el centre geogràfic de Catalunya (segons es va destacar), on els quatre grups van arribar havent sortit de quatre llocs: Rellinars, Olesa, Castellgalí i Castellolí. Alguns participants, però, van fer trams més curts, des de Monistrol, Collbató, Santa Cecília i Can Maçana.

Un cop a Montserrat, després de recuperar forces amb el dinar, els grups van fer assemblees asseguts a la porxada de la plaça de la basílica i, allà, van debatre les conclusions, que van ser explicades en l'acte de cloenda celebrat a la plaça del funicular. Referèndums populars vinculants, informació exhaustiva per part d'experts abans de la presa de decisions, foment de la democràcia participativa des de les escoles, desprofessionalització de la política... van ser algunes de les propostes que es van sentir en l'acte final per part dels diferents portaveus territorials.

"El repte que tenim és meravellós i entusiasta: fer un país nou amb una democràcia participativa, que complementi l'actual democràcia representativa i que es reforci amb referèndums sempre que sigui necessari", va exposar el portaveu de la Marxa Som, Lluís Planas. "És la manera d'aconseguir una democràcia plena", va afegir, tot reconeixent que "això suposa que hem de desvetllar consciències, perquè és un missatge una mica nou. Però, ja que fem un estat nou, ningú no ens impedeix que puguem fer-lo millor". I va concloure: "no sempre es té l'oportunitat de fer un país nou. I ara no podem deixar passar l'ocasió".

Tres diputats sobiranistes van recollir les conclusions de la Marxa Som amb l'encàrrec d'entregar-les a la Comissió d'Estudi del Procés Constituent del Parlament. "Amb el nou país, tenim l'oportunitat de fer les coses més justes, millors. Hem de ser capaços que aquesta oportunitat sigui transversal i apoderi tothom", va destacar el diputat de Junts pel Sí Chakir El-Homran.

Per la seva banda, la diputada de la CUP Gabriela Serra, en sintonia amb la Marxa Som, va remarcar que aquest moviment "ha estat un assaig general de participació social. Està molt bé que ens entrenem" per al nou estat, va dir. I va recordar "la bona notícia" de la darrera setmana: l'aprovació del Parlament del full de ruta cap a la independència.