L'expresident del govern espanyol Felipe González va instar el PSOE a "deixar formar govern, fins i tot si Rajoy no s'ho mereix", en referència a la falta d'acords entorn d'una investidura del líder del Partit Popular. "No es pot anar a unes terceres eleccions sense dir als responsables dels partits "són vostès els que hi han d'anar, no poden dir a la gent que s'ha tornat a equivocar a l'hora de votar"", va dir en una entrevista publicada ahir pel diari argentí Clarín.

Per a González, els partits que, després de les eleccions del passat 26 de juny, "no poden fer una majoria alternativa", haurien de "votar en contra en la primera votació" i abstenir-se en la segona. "Si no és possible formar govern, cal deixar formar govern i això porta a l'abstenció", va indicar. "Fins i tot si Rajoy no s'ho mereix, perquè realment no ho mereix. No ha fet res per formar govern", va afegir.

Segons l'expresident, de visita a l'Argentina per participar en un simposi sobre l'Orient Mitjà, Espanya "ha entrat en una crisi política" que "durarà diversos anys", en la qual "el problema és la pèrdua de credibilitat que tenen els partits".

González va qüestionar també les dificultats que han existit a Espanya per aconseguir acords al voltant d'una investidura i que han fet que als ciutadans hagin hagut d'acudir a les unes dues vegades en sis mesos.

"Hi ha una crisi de lideratge. És molt seriós. Jo crec que ha perdut qualitat el debat polític. Ho veig ara a Espanya. Fa por el que passa", va advertir l'antic dirigent del PSOE.

"Tal com veig el comportament dels uns i dels altres, la crisi política es pot convertir en una crisi del sistema", va argumentar.

González havia d'encapçalar ahir a Buenos Aires el simposi El Conflicto a Oriente Medio, una crisis global, en el marc del festival Barenboim de música i reflexió.

Un govern "impossible"

El ministre d'Afers Exteriors del govern espanyol en funcions, José Manuel García-Margallo, va defensar ahir que seria "impossible" que es configurés un govern encapçalat pel president en funcions Mariano Rajoy, l'única opció que considera possible, si no existeix una "cooperació activa" del PSOE i Ciutadans.

En una entrevista publicada al diari ABC, García-Margallo sosté que Ciutadans és "clau" en la negociació a de Rajoy al capdavant del govern no és negociable.

El ministre d'Exteriors no troba "gaire sentit" al fet que Rajoy acudeixi a un debat d'investidura al Congrés per dir que no està en condicions de complir el "mandat" que li ha fet el rei.

I entén que, si després del 20 de desembre sí que hi havia altres opcions de govern a banda de la dels populars, ja que fins i tot el socialista Pedro Sánchez va assajar-ne una, "ara" no n'hi ha cap altra a banda de la de Rajoy.

Segons el seu parer, una solució "alternativa" al PP configurada pel PSOE, Podem, Convergència i partits com ERC és "absolutament inviable" i "impensable" després de l'última resolució del Parlament català.

El líder del PP, Mariano Rajoy, afronta una setmana clau per dilucidar si podrà presentar-se a la investidura abans que acabi el mes d'agost, cosa que a priori no sembla fàcil, ja que els líders del PSOE i de Ciutadans mantenen la seva negativa a moure's del n" o de l'abstenció. Rajoy es reunirà amb el secretari general socialista, Pedro Sánchez, demà dimarts, a les 11.30 hores, i l'endemà ho farà amb Albert Rivera.