Després que el TC prengués ahir per unanimitat la decisió de suspendre les conclusions aprovades la setmana passada pel Parlament, les primeres reaccions ja es van fer visibles en la majoria de grups parlamentaris. Junts pel Sí (JxS) va afirmar després de saber la decisió que pensa mantenir el seu full de ruta cap a la independència: "nosaltres seguim, igual que vam fer quan van suspendre les declaracions de sobirania o la declaració del 9-N", van subratllar fonts de JxS, coalició que integra el Partit Demòcrata Català, ERC, Demòcrates de Catalunya i personalitats independents.

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, també va donar la seva opinió sobre la decisió, i va afirmar que davant "la via autoritària" de suspendre resolucions del Parlament per part del Tribunal Constitucional, el seu partit "es mantindrà fidel" a la cambra catalana i va subratllar que "ells han optat de forma vergonyosa per la via autoritària i per la via judicial, però nosaltres ens mantindrem fidels al Parlament de Catalunya i, si hem de desacatar, doncs desacatarem".

La coordinadora general del Partit Demòcrata Català, Marta Pascal, va acusar l'estat de "trencar de nou els principis bàsics de la democràcia". Segons el seu parer, és "normal que el Parlament debati sobre tot allò que preocupa els catalans", però "el que no és normal és que l'única resposta que ens arribi des de l'estat espanyol sigui sempre recórrer als tribunals". Tal com va afirmar Pascal, "s'ha demostrat, una vegada més, que la separació de poders a l'estat espanyol fa temps que no existeix". "Res ens farà renunciar a seguir sent fidels al mandat que la gent va expressar a les urnes el 27 de setembre", va recalcar.

També el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va donar una resposta a la decisió presentada pel TC. Des del seu compte de Twitter, Puigdemont va replicar: "obeir un Parlament escollit pels ciutadans no és, per a un demòcrata, cap sacrifici. L'estat espanyol, en canvi, ho converteix en una proesa". "Obeirem, i tant que sí. Obeirem el Parlament, complirem el compromís amb els ciutadans i bastirem un Estat lliure, modern i pròsper", va escriure.

Qui també va voler mostrar el seu desacord va ser la CUP, que va afirmar que "no acatarà" la suspensió decidida pel Constitucional de les conclusions aprovades dimecres passat pel Parlament, i que seguirà impulsant el procés constituent per construir la república catalana. Segons va indicar en un comunicat la diputada de la CUP Mireia Vehí, "seguirem endavant malgrat el Tribunal Constitucional espanyol, no acatarem la seva resolució" i, en conseqüència, "seguirem amb el desplegament del procés constituent".

Vehí considera que els vint dies que ha donat el TC al Parlament perquè presenti al·legacions no faran més que endarrerir fins al setembre el debat sobre la possibilitat d'obrir un procés penal contra la presidenta de la cambra, Carme Forcadell. En el supòsit que aquest procediment penal s'obri i que s'acusi la presidenta del Parlament de desobediència, la també diputada de la CUP Anna Gabriel va advertir que, si el TC la inhabilita, això provocaria "un punt sense retorn" i obligaria a donar "una resposta davant un fet tan greu".

A més dels grups parlamentaris, altres institucions com l'ANC, Òmnium i l'AMI van voler mostrar la seva disconformitat amb la decisió del TC. Alguns ajuntaments, com per exemple el de Girona, també van emetre comunicats per mostrar el seu suport al Parlament de Catalunya.