La majoria del PP a la Mesa del Senat va rebutjar ahir que l'antiga CDC, l'actual Partit Demòcrata Català (PDC), tingui grup propi en aquesta Cambra i hagi d'integrar-se en el grup mixt, tot i que els senadors catalans ja van anunciar que recorreran aquesta decisió. Avui, es decideixen els grups del Congrés, on podria repetir-se la situació. Després de la reunió de la Mesa, el vicepresident primer del Senat, Pedro Sanz, va explicar en roda de premsa que els seus quatre representants havien votat en contra, mentre que els del PSOE van abstenir-se i la senadora del PNB ho va fer a favor.

En una convocatòria posterior, el fins ahir portaveu de Convergència, Josep Lluís Cleries, va anunciar que el seu partit presentarà un recurs i va indicar que espera que la Cambra Alta apliqui el reglament "i deixi la política per a l'hemicicle".

Segons el seu parer, el seu partit ha complert amb tots els requisits que se li van exigir per tenir grup -presentar deu firmes de senadors i modificar el nom de la formació- i que malgrat això s'ha vist que el Senat, "per una vegada des de les Corts Constituents, no aplica el reglament sinó que allò que aplica és política".

La Mesa havia ajornat a ahir la decisió sobre si acceptava que l'antiga CDC i actual PDC tingués un grup parlamentari propi o s'integrés en el grup mixt, a l'expectativa de l'informe dels serveis jurídics sobre si s'ajustava al reglament de la Cambra. Per a Sanz, encara que hi havia precedents al Senat de constituir-se en grup propi forces polítiques que no complien amb tots els requisits especificats al reglament, "alguna vegada en la història caldria canviar-los".

Va precisar que en aquest cas, a més dels quatre senadors de Convergència, s'incorporaven sis de diferents grups, cedits per ERC, Bildu, Coalició Canària i l'Agrupació Socialista Gomera, pel que semblava "més un mixt que un grup parlamentari".

A més dels arguments legals, va reconèixer que n'havien aparegut altres de caràcter "polític", en referència a la situació de Catalunya, "que també estan aquí". Per a Sanz, "el moment polític que estem vivint no és el millor per voler-se saltar les normes i afavorir la constitució d'un grup".

Respecte a l'informe jurídic, va indicar que feia al·lusió als precedents i assenyalava que la decisió correspon a la Mesa. Dijous, va continuar, els senadors de Convergència "tindran l'oportunitat" de presentar un recurs, que estudiarà la Mesa posteriorment.

Per evitar que es tornin a repetir situacions similars, el PP proposarà la reforma del reglament del Senat, per clarificar els requisits per formar grup. Sanz no va voler pronunciar-se sobre el que passarà avui al Congrés, on la Mesa estudiarà també si l'antiga Convergència pot constituir-se en grup propi. Tampoc ho va voler fer el portaveu del PP al Senat, José Manuel Barreiro, qui va anunciar que el seu grup proposaria aquesta reforma del reglament.

Barreiro considerà que "cal corregir" aquesta norma, "per clarificar aquest tipus de qüestions", perquè encara que hi ha hagut antecedents de constituir grup amb menys de deu senadors en altres legislatures, "com aquest cap ni un, per la pluralitat" dels senadors afegits.