El Kremlin va donar per morts els cinc tripulants de l'helicòpter M-8 que va ser enderrocat ahir a la província siriana d'Idleb quan tornava a la seva base després de portar ajuda humanitària a la ciutat d'Alep. "Els que anaven a bord de l'avió, segons la informació del Ministeri de Defensa, van morir heroicament, ja que van intentar desviar l'aparell per minimitzar les baixes a terra", va dir Dmitri Peskov, portaveu del Kremlin.

Peskov, que va transmetre el seu condol als familiars dels militars morts -dos oficials i tres soldats-, va afegir que l'helicòpter "efectuava una missió humanitària" i que "va ser abatut des de terra". Activistes sirians van publicar a Twitter fotografies del lloc on es va produir el sinistre, en què es pot veure com l'aparell va quedar completament destrossat.

Gairebé tota la província d'Idleb, al nord-oest de Síria, està en mans del Front de la Conquesta del Llevant (l'antic Front Al-Nusra) i d'altres faccions aliades com el Moviment Islàmic dels Lliures de Sham. Diumenge, Estat Islàmic va emetre un comunicat per vídeo en què, dirigint-se directament al president rus, Vladímir Putin, amenaçava amb matar els russos a casa seva, fent referència al territori rus. Referent a això, Peskov va assegurar que aquestes amenaces no influiran en la política russa contra el terrorisme internacional i va instar a treure ferro contra aquestes maniobres d'intimidació; encara que va afegir que el Ministeri de Defensa ha pres les mesures necessàries. Rússia va anunciar dijous passat l'inici d'una operació humanitària a Alep en col·laboració amb l'exèrcit sirià que es proposa obrir corredors humanitaris perquè els civils puguin abandonar la ciutat i els guerrillers que ho desitgin puguin deposar les armes.

L'exèrcit sirià i l'aviació russa van repel·lir ahir un atac massiu de l'organització gihadista Front de la Conquesta del Llevant a Alep, segona ciutat siriana, com va assegurar ahir el general rus Serguei Rudskói. "Amb el suport de l'aviació russa, l'exèrcit sirià i les milícies populars van repel·lir a les quatre de la matinada una contra dels guerrillers", va dir Rudskói a la televisió pública russa. El general va dir que en els combats "van ser abatuts 800 guerrillers, 14 tancs, 10 blindats i més de 60 vehicles equipats amb armament".

En l'atac van participar més de 5.000 gihadistes, que van intentar trencar les línies enemigues a l'altura de la localitat d'Ansar, al sud-oest d'Alep. A més, va explicar que tant el Front de la Conquesta del Llevant com els grups rebels utilitzen "terroristes suïcides" per trencar el setge al voltant de la ciutat. "Només en la passada setmana es van perpetrar quatre atemptats terroristes en els quals van prendre part 11 suïcides que van acabar amb 250 vides i van ferir unes altres 900", va assenyalar.

Rusdkói també va acusar els terroristes d'utilitzar els civils com a escut humà i com a impediment perquè els sirians fugin de les ciutats.