El papa Francesc va ordenar ahir l'estudi del paper que tenien en l'Església primitiva les diaconesses, una figura que va desaparèixer amb el pas del temps. Després "d'una intensa oració i madura reflexió", Francesc va decidir crear una comissió, que estarà presidida pel bisbe espanyol Luis Francisco Ladarria Ferrer. La comissió estarà composta per dotze membres, la meitat dones, i tots ells religiosos i estudiosos com el docent de la madrilenya Universitat Pontifícia de Comillas Santiago Madrigal.

El seu objectiu serà donar llum a la qüestió del diaconat femení, "sobretot en relació amb els primers temps de l'Església". El papa ja havia apuntat la possibilitat de crear aquesta comissió el passat 12 de maig, quan va ser interpel·lat sobre això per una religiosa durant l'Assemblea de la Unió Internacional de les Superiores Generals al Vaticà: "és una possibilitat a dia d'avui", va reconèixer.

El diaconat és el grau de consagració anterior al del sacerdoci i, prèvia ordenació, atorga la potestat d'administrar alguns sagraments com el baptisme i el matrimoni, una funció de la qual actualment estan excloses les dones a l'Església catòlica.