El president del govern en funcions, Mariano Rajoy, va advertir ahir que, si el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, persisteix en la seva nova negativa a facilitar-li la investidura, el país està abocat a unes terceres eleccions, ja que el desbloqueig depèn dels socialistes. Rajoy va redoblar la pressió sobre Sánchez després de la reunió mantinguda al Congrés, en què el líder del PSOE va rebutjar l'oferta d'entaular una gran coalició amb el PP i li ha exigit que negociï amb "les dretes" de Ciutadans, PNB i convergència per buscar els suports que necessita. "Amb el seu no, es manté el bloqueig i això ens porta a eleccions", va avisar Rajoy a Sánchez després de gairebé una hora de trobada.

El líder dels populars no va dissipar la incògnita de què farà si no aconsegueix prou suport una vegada que completi la nova ronda de contactes amb el president de Ciutadans, Albert Rivera, i altres partits.

Rajoy també va ironitzar sobre si estaria disposat a una investidura fallida que permetés suavitzar les posicions davant d'un segon intent. "Es podrien estovar abans i així evitaríem perdre el temps. En aquesta operació, en la del reblaniment, és en la que em trobo, i allò altre ve després i en parlarem en un altre moment", va subratllar el president en funcions.

Davant la posició del líder del PSOE, el president del govern espanyol en funcions no li va lliurar cap document, si bé li va oferir quatre grups de treball per negociar reformes institucionals i la política econòmica, per tal de complir els compromisos europeus i presentar en termini els pressupostos del 2017. Segons Rajoy, l'interès general aconsella "negociar durant tot el temps que calgui" per consensuar una agenda de reformes per a la legislatura que eviti la "bogeria" d'uns nous comicis.

"Es pot si es vol", va insistir el cap del govern i va constatar que és molt més el que uneix PP i PSOE que el que els separa. Tot i els requeriments de Rajoy, Sánchez va reafirmar que el PSOE votarà no a Rajoy, com ja va deixar clar en la passada reunió el dia 13. "L'esquerra no donarà suport a les dretes. No donarem suport a allò que volem canviar", va sentenciar el secretari general.

Si no aconsegueix formar govern, va advertir Sánchez, la responsabilitat no serà dels socialistes, sinó de Rajoy: "si les dretes diuen no, per què l'esquerra donarà suport a la dreta?".

Si fa tres setmanes va introduir l'"ara per ara" quan es refereix a si el PSOE podria canviar de postura, Sánchez es va reafirmar altre cop en el no, però va deixar una altra petita escletxa. "Al PSOE prenem les decisions de manera col·legiada i serà en última instància el Comitè Federal qui decideixi si hi ha un canvi d'opinió i de posició", va apuntar Sánchez per advertir que el gir no seria una responsabilitat exclusivament seva i de la seva direcció, sinó també dels barons territorials. I va eludir un cop més a descartar de manera contundent si podria intentar conformar una majoria alternativa si Rajoy fracassa, però va remarcar que el mandat que li han donat els espanyols és fer una oposició "útil, responsable i també dura".

De la reunió, el líder del PSOE va confessar que sortia "més preocupat" en no concretar si Rajoy se sotmetrà a la investidura i veure com el PP segueix sense sumar ni un sol suport als seus 137 diputats. Per això, l'ha instat a "posar-se a treballar immediatament", a començar a negociar amb els seus "aliats potencials" i confirmar que acudirà a la investidura "tan aviat com sigui possible". Abans de la seva cita d'avui amb Rajoy, Albert Rivera va criticar "l'entossudiment" i "l'egoisme" dels líders del PP i del PSOE i els va demanar "sentit comú" per arrencar la legislatura i no "condemnar" Espanya "al bloqueig institucional i a una crisi sense precedents". Rivera va demanar a Sánchez que escolti veus com la de Felipe González i que s'avingui a negociar amb el PP. "Que demani el que cregui convenient, però que no bloquegi aquest país", li va dir.

Rajoy va parlar amb la presidenta del Congrés, Ana Pastor, per demanar-li un temps "raonable" per intentar reunir els suports necessaris que l'exministra li va concedir per tenir el marge suficient abans de fixar la data de la investidura.

El portaveu d'Units Podem, Íñigo Errejón, va reclamar a Rajoy que concreti quan demanarà la confiança de la Cambra "en lloc d'amenaçar amb repetir les eleccions" i, si no té suports, "fer un pas enrere" i obrir "una segona oportunitat" per a altres.