Corea del Nord va fer ahir un nou assaig amb dos míssils d'abast mitjà, un dels quals va caure en aigües territorials del Japó, en una nova demostració de força que ha generat una forta condemna de Tòquio.

Els dos míssils tipus Rodong es van enlairar des d'una àrea costanera a la província nord-coreana de Hwanghwae del Sud, al sud-oest del país, i un d'ells va esclatar quan s'enlairava de la llançadora, segons ha confirmat el Ministeri de Defensa de la veïna Corea del Sud. L'altre míssil, però, va volar aproximadament un miler de quilòmetres fins caure al mar del Japó, a 250 quilòmetres de la costa nipona i en aigües de la zona econòmica especial o mar territorial del Japó. El primer impacte en 18 anys d'un projectil nord-coreà en aigües de la ZEE del Japó ha generat un fort rebuig de Tòquio, en plantejar una nova amenaça a la seguretat de les seves activitats marítima i aeronàutica.

El primer ministre japonès Shinzo Abe, que va comparèixer ahir davant els mitjans després del succés, va qualificar el llançament com "un problema greu per a la seguretat" que viola les resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

El ministre de Defensa, Gen Nakatani, va anar més enllà en considerar l'acció "una amenaça i una provocació per a la seguretat" del Japó, mentre el Ministeri d'Afers Exteriors va enviar una protesta a través de la seva ambaixada a Pequín, ja que Tòquio i Pyongyang no mantenen relacions diplomàtiques. Tot i que no s'han produït danys en embarcacions o avions, el ministre de Defensa ha posat en alerta les Forces d'Autodefensa, que de moment segueixen demanant informació i analitzant dades per conèixer quin era l'objectiu del llançament nord-coreà. Des de Kim Jong, l'Exèrcit Popular de Corea del Nord ha realitzat un total de 30 proves de míssils i altres projectils balístics, segons dades de Seül. L'assaig armamentístic d'ahir és el primer des del passat 19 de juliol, quan l'estat comunista va dur a terme el llançament de dos míssils de curt abast i un tercer de mig abast.

El Rodong, un projectil balístic amb un rang de 1.300 quilòmetres, és el principal míssil de mig abast en l'arsenal de Corea del Nord, i l'exèrcit l'ha llançat en diverses ocasions en els últims anys.