Un jutge va deixar ahir en llibertat amb càrrecs les cinc monitores de nacionalitat alemanya que dimarts a la nit van ser detingudes després que un flashmob que havien organitzat a Castell-Platja d'Aro fos malinterpretat i causés escenes de pànic.

Segons va informar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el titular del jutjat d'instrucció número 3 de Sant Feliu de Guíxols va deixar en llibertat provisional, amb càrrecs per desordres públics, les cinc monitores, quatre de les quals van declarar en seu judicial assistides per un intèrpret. Les cinc monitores, a les quals el jutge no ha imposat cap mesura cautelar concreta, formaven part d'un grup de joves que van simular que dos famosos eren perseguits per un grup de paparazzi i fans, en ple centre de Platja d'Aro, on en aquella hora hi havia nombroses persones que freqüentaven terrasses o botigues encara obertes al públic.

El flashmob va ser malinterpretat per alguns ciutadans, que van relacionar equivocadament les corredisses amb una amenaça terrorista, i es va produir una estampida de gent corrent pels carrers mentre es propagava el rumor, sense fonament, que s'estaven produint trets.

Les cinc monitores estaran a disposició del jutjat cada vegada que siguin requerides, segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

A causa de les corredisses i les caigudes, vuit persones van haver de ser ateses al Centre d'Assistència Primària de Platja d'Aro, sis per contusions lleus i dos per atacs d'ansietat, i les altres tres van ser derivades a l'hospital de Palamós, també per contusions lleus. Tant la Policia Local de Castell - Platja d'Aro com els Mossos d'Esquadra van haver de fer crides a la calma dels ciutadans, van aclarir que es tractava "únicament d'un flashmob", i els va convidar a evitar la propagació dels rumors falsos que s'havien deslligat a través de les xarxes socials.

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals i l'Associació d'Hostaleria, Restauració i Oci de Platja d'Aro van anunciar ahir la seva intenció de personar-se com a acusació popular en el procediment, que encara segueix obert al jutjat per desordres públics.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Platja d'Aro està decidit a arribar fins a l'origen per evitar que la situació de pànic col·lectiu que es va viure ahir a la nit al centre no es torni a repetir. L'alcalde del municipi, Joan Giraut, va explicar ahir que es reuniran amb el sector turístic d'hotels, càmpings, operadors i agències per informar-los que per poder oferir activitats al carrer com ara flashmobs cal tenir el permís de l'Ajuntament, una autorització que no tenien els responsables de l'activitat de dimarts. "I si no els donem el permís, hauran de buscar altres destinacions per fer-ho", va afegir Giraut, que també va demanar perdó a tots els afectats per la situació viscuda.

Giraut va explicar que el que havia de ser una activitat lúdica i innocent va acabar convertint-se en una situació surrealista i perversa en un moment de màxima afluència de gent, pròpia del mes d'agost a aquesta localitat turística. Els recents atacs terroristes a punts com Niça o Bèlgica van contribuir a generar aquesta situació de pànic col·lectiu, segons l'alcalde, fins al punt que alguns testimonis van sentir trets.