El judici de destitució de la presidenta brasilera, Dilma Rousseff, va quedar ahir a només dos passos de concloure, després de l'aprovació d'un informe que demana avançar en el procés que la pot desposseir del seu mandat a final d'aquest mateix mes.

L'informe que acusa Rousseff d'haver "atemptat contra la Constitució" va ser aprovat per 14 vots a favor i 5 en contra en l'última sessió d'una comissió de senadors que va ser responsable de la instrucció d'un procés que ara passarà al ple del Senat, que tindrà l'última paraula.

El president de la comissió, Raimundo Lira, es va abstenir de votar, malgrat que va manifestar la seva opinió favorable a l'informe de l'instructor, Antonio Anastasia, que va considerar Rousseff culpable de diversos delictes relacionats amb la gestió dels pressupostos.

La votació va suposar també la conclusió dels treballs d'aquest col·legiat, que durant gairebé tres mesos va escoltar 39 testimonis de la defensa i amb prou feines quatre de la part acusadora i l'informe final serà remès al ple del Senat, que es reunirà per a una primera votació dimarts que ve.

Si l'informe aprovat per la comissió fos recolzat per una majoria simple de 41 vots entre els 81 possibles, el ple del Senat seria convocat per a una última i definitiva sessió pel president de la Cort Suprema, Ricardo Lewandoski.

Segons els terminis legals del procés, aquesta última sessió s'ha de fer a final d'aquest mes i es calcula que podria durar entre tres i cinc dies, pel fet que hi haurà espai per a debats i per a la presentació de testimonis de l'acusació i la part acusadora.

En aquesta definitiva instància, Rousseff serà despullada del càrrec en cas que així ho decideixi una majoria qualificada de 54 vots, que representen dos terços de la cambra alta.

Rousseff està suspesa de les seves funcions des del passat 12 de maig, quan es va instaurar el judici polític en què se l'acusava d'irregularitats en el maneig dels pressupostos, la contractació de crèdits per al govern amb la banca pública i l'emissió de decrets que van alterar les despeses sense autorització del Congrés.

Des d'aquesta data, el seu càrrec l'ocupa en forma interina la seva fins llavors vicepresidenta, Michel Témer, a qui la mandatària acusa d'haver orquestrat "un cop" i que completarà el mandat que venç l'1 de gener del 2019 a cas de la seva destitució.

Rousseff, segons fonts del seu entorn van dir a Efe, va assistir per televisió a la votació d'ahir amb uns pocs membres de l'equip que continua amb ella al Palau de l'Alvorada, la residència oficial de la Presidència que encara ocupa.

En els últims dies, la mandatària no ha estat vista en públic i tampoc no s'ha reunit amb membres del Partit dels Treballadors (PT), els que la van dur al poder.