El Partit Demòcrata Català (PDC), l'antiga Convergència, recorrerà davant el Tribunal Constitucional la negativa de la Mesa del Senat de deixar-los sense grup parlamentari propi, ja que consideren que es tracta d'una decisió merament política lligada al procés d'independència iniciat a Catalunya.

La coordinadora general del PDC, Marta Pascal, en declaracions ahir al canal 3/24, va enterrar l'opció d'adscriure els parlamentaris del PDC al grup d'ERC: "optarem per quedar-nos al grup mixt. Com que és el grup majoritari (dins del mixt), utilitzarem aquesta força per fer política des d'allà". També va avançar que el Partit Demòcrata Català "recorrerà" la decisió de la Mesa del Congrés d'impedir el grup propi dels convergents, perquè "és evident que el reglament empara" aquesta opció.

Pascal va denunciar "una voluntat clara que tinguem una veu més petita" a les Corts: "som diana de molts", va assegurar la coordinadora general del PDC, que considera que el paper del seu partit, "des de la centralitat del sobiranisme, és fonamental".

El senador del PDC Josep Lluís Cleries va acusar la Mesa d'actuar amb "sectarisme", "arbitrarietat" i al servei exclusivament de la majoria absoluta del PP i amb el beneplàcit del PSOE, que "no hi és, no existeix ni se l'espera". "Nosaltres, des del primer dia, vam presentar un grup amb deu senadors, i això és el que diu el reglament, i no de quin color han de tenir els ulls, els cabells, ni el carnet que porten a la butxaca", va denunciar el portaveu català. I va negar que en les seves al·legacions proposessin crear un grup nou, com va dir ahir el vicepresident primer del Senat, Pedro Sanz, a qui va acusar d'actuar com a portaveu del PP, i va precisar que el que han fet en el seu recurs va ser ajustar el que s'havia proposat inicialment.

Així, van plantejar un canvi de nom, de PDC a Convergència Democràtica de Catalunya-Coalició Canària, i van garantir la permanència sempre en el grup del mínim de sis senadors -quatre de CDC i dos de CC- exigit pel reglament. Cleries va recalcar que això "mai s'havia demanat" abans, i va assenyalar que ha quedat demostrat que l'opció del recurs era "un tràmit, una fantasmada". "El problema és que no l'han volgut autoritzar", va dir el portaveu, que va denunciar una "persecució" contra el PDC, per ser qui està liderant el procés sobiranista a Catalunya, i va parlar d'"atac" al Govern i al Parlament català. Segons va subratllar, "això és el que els sap greu" i, amb ironia, va dir que l'únic punt del reglament del Senat que no havien respectat havia estat "no pactar amb el PP". "En aquest punt fallarem sempre, perquè amb aquest partit, que el que vol és dirigir les institucions i no garantir la pluralitat democràtica, ens hi neguem en absolut", va advertir, i va recordar que hi ha una altra formació nacionalista, en al·lusió al PNB, que sí que va pactar amb el PP, que li va deixar 4 senadors.

Malgrat la negativa d'ahir, va insistir que seguiran al Senat "amb tota la dignitat" per defensar "Catalunya, les seves institucions i la llibertat de tenir un Estat propi". I ho faran al grup Mixt, un cop han descartat definitivament la possibilitat d'adscriure's al grup d'ERC.

Des del grup Mixt, va avisar Cleries, "es faran sentir amb veu clara i ferma al servei de la llibertat de Catalunya, encara que els dolgui". "Resistirem, perquè fa molts segles que resistim i, ara que estem en la recta final, no defallirem", va concloure.