Cada dia que passa hi ha més veus de pes socialistes que demanen al PSOE una abstenció per evitar unes terceres eleccions o que, almenys, obri el debat per discutir-ho, mentre PP i Ciutadans segueixen també pressionant la direcció del partit, que aguanta atrinxerada en el no a Mariano Rajoy.

Si abans d'ahir era l'expresident del govern José Luis Rodríguez Zapatero qui advertia com serien de perjudicials uns nous comicis i defensava un procés de diàleg intern per parlar de la investidura, ahir l'exvicepresident de l'executiu Alfonso Guerra se sumava al debat recolzant una abstenció "generalitzada".

Una abstenció per responsabilitat, que permeti sortir del bloqueig institucional, subratllava en la línia del que dies enrere va dir Felipe González, però sense donar "carta blanca" al candidat del PP.

A la idea de Zapatero de promoure aquest debat dins del partit, s'hi ha apuntat també el secretari general del PSOE a Aragó, Javier Lambán, que va assegurar ahir que ell ja ho intenta malgrat els "insults" d'alguns companys.

I davant les recomanacions dels seus, el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, recordava ahir que és una qüestió ja decidida en l'últim comitè federal, tot i que si cal més debat perquè algú ha canviat d'opinió n'hi haurà, però ha dit estar convençut que cap dirigent voldrà "indultar" Rajoy amb la seva abstenció.

També al PP li advertia que no "trencaran" la voluntat del PSOE, que seguiran "units" en el no a la reelecció de Rajoy, i no acceptaran "consells" d'un partit processat "per corrupció i finançament il·legal".

Si bé la vicepresidenta del govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, no va voler entrar en la polèmica interna dels socialistes, sí que assegurava que cada partit ha de ser conscient de la seva pròpia responsabilitat perquè no es repeteixin les eleccions i va confirmar que Rajoy té el propòsit de seguir "treballant" amb Sánchez.

Per a ella, més important que la data de la investidura que reclama l'oposició és la data de l'acord per formar govern en el marc de la posició de diàleg iniciat amb Ciutadans.

Qui sí que ha seguit amb les pressions des del PP ha estat el vicesecretari Sectorial, Javier Maroto, que no només apreciava ahir la "valentia" dels dirigents socialistes que públicament han dit que "Sánchez s'equivoca", sinó que va anar un pas més enllà en animar-los que votin per l'abstenció en el Comitè Federal.

Mentrestant, Ciutadans ha tornat a posar la pilota a la teulada del PSOE al qual ha demanat un esforç per passar del no a l'abstenció, com ha fet el partit taronja, recordava el secretari de Comunicació, Fernando de Páramo.

Ciutadans segueix descartant un sí a Rajoy i no els sembla "creïble", va assenyalar el secretari de comunicació De Páramo, que si ells donessin suport al candidat del PP, els socialistes optessin per facilitar la seva investidura.

D'aquest escenari polític, en queda fora Podem, tret que fracassi la investidura del líder del PP, si és que finalment se celebra, i intentin formar una "majoria parlamentària" amb els socialistes, assenyalava el portaveu a la Cambra, Íñigo Errejón, tot i que reconeixia que "li falten dades" per saber com actuaria Sánchez en aquest cas. A la seva manera, Podem ha entrat també en el joc de la pressió al PSOE en recalcar que no hauria de canviar "la paraula donada" durant tota la campanya.