Tardà diu que no té sentit anar al Constitucional

El portaveu d'ERC sosté que presentar un recurs seria incoherent amb la falta de legitimitat que els partits sobiranistes atorguen al tribunal

06.08.2016 | 00:00
El republicà Joan Tardà
El republicà Joan Tardà

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va advertir ahir que, en un escenari de "desobediència" o "desacatament" de les institucions catalanes a les resolucions del Tribunal Constitucional, "no té sentit" que el Govern i el Parlament segueixin presentant recursos davant aquest tribunal, després de la polèmica que ha generat la decisió del PDC de buscar ampara en l'alt tribunal per aconseguir grup parlamentari propi.
Tardà va posar èmfasi en el fet que l'última resolució del TC, que va suspendre les conclusions de la comissió del procés constituent del Parlament i va obrir la porta a emprendre accions penals, visualitza un escenari de tensió creixent, davant el qual considera que "si cal desacatar, desacatarem".
El portaveu d'ERC va explicar que al partit "no el sorprèn" que l'estat hagi triat "la via autoritària" per oposar-se a l'independentisme català, tot i que en la majoria de països d'Europa en els quals hi ha territoris que volen la independència "s'opta per la via democràtica". "Estem veient com el govern espanyol ja ha començat a utilitzar la violència judicial i, on abans hi havia canons i violència policial, ara hi ha el Tribunal Constitucioanl i el BOE", va assenyalar Tardà.
Això "contrasta", va afegir, "amb la forma d'actuar del Regne Unit respecte a Escòcia, en autoritzar un referèndum, tot i que l'Scottish National Party disposava del 44% de suports i a les eleccions del 27-S l'independentisme català va obtenir el 48%". Segons Tardà, la "via autoritària" implicarà a curt o mitjà termini "més setge econòmic contra Catalunya, més clavegueres de l'estat, més procediments judicials per desobediència i, en definitiva, més judicialització de la política".
Amb aquesta situació, va afegir, és previsible que des de Catalunya "hi hagi una resposta pacífica però ferma" i que s'entri en una fase "gandhiana", de resistència pacífica anàloga a la que va protagonitzar el líder nacionalista indi Mahatma Gandhi. Segons Tardà, Catalunya "reaccionarà cívicament i pacífica" des de la majoria independentista que hi ha al Parlament, encara que en funció dels esdeveniments aquesta situació podria acabar amb gestos d'"unilateralitat" davant "la incapacitat de negociar".
"Tinc la impressió que les conseqüències de la violència judicial comportaran desacataments i escenaris 'ghandians', amb la qual cosa presentar recursos (davant el TC) no tindrà sentit. De fet, amenaçaran amb la presó, i això implica multes, imputacions, inhabilitacions i amenaces penals per desobediència". Al seu entendre, "la via autoritària porta a això i és el motiu pel qual gairebé tots els països democràtics han optat per vies democràtiques, només han optat per la via autoritària la Sèrbia de Milosevic o Turquia contra els kurds", va sentenciar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Boira i mínimes entre els 8 i els 13 graus durant aquest divendres

Les màximes es mouran entre els 18 i els 23 graus a les hores centrals del dia

Disminueixen les demandes de divorci al Bages i al Moianès

Disminueixen les demandes de divorci al Bages i al Moianès

El nombre de demandes es manté al Berguedà i augmenta lleugerament a l'Anoia

Les demandes de dissolució matrimonial al Bages i al Moianès disminueixen un 8,5%

Les xifres es mantenen a l´Anoia i augmenten un 15% al Berguedà

Rajoy no és investit en primera votació en votar ´no´ la meitat de diputats

El candidat del PP no ha aconseguit la confiança suficient de la cambra en haver sumat almenys 176...

Enllaços recomanats: Premis cinema