El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va advertir ahir que, en un escenari de "desobediència" o "desacatament" de les institucions catalanes a les resolucions del Tribunal Constitucional, "no té sentit" que el Govern i el Parlament segueixin presentant recursos davant aquest tribunal, després de la polèmica que ha generat la decisió del PDC de buscar ampara en l'alt tribunal per aconseguir grup parlamentari propi.

Tardà va posar èmfasi en el fet que l'última resolució del TC, que va suspendre les conclusions de la comissió del procés constituent del Parlament i va obrir la porta a emprendre accions penals, visualitza un escenari de tensió creixent, davant el qual considera que "si cal desacatar, desacatarem".

El portaveu d'ERC va explicar que al partit "no el sorprèn" que l'estat hagi triat "la via autoritària" per oposar-se a l'independentisme català, tot i que en la majoria de països d'Europa en els quals hi ha territoris que volen la independència "s'opta per la via democràtica". "Estem veient com el govern espanyol ja ha començat a utilitzar la violència judicial i, on abans hi havia canons i violència policial, ara hi ha el Tribunal Constitucioanl i el BOE", va assenyalar Tardà.

Això "contrasta", va afegir, "amb la forma d'actuar del Regne Unit respecte a Escòcia, en autoritzar un referèndum, tot i que l'Scottish National Party disposava del 44% de suports i a les eleccions del 27-S l'independentisme català va obtenir el 48%". Segons Tardà, la "via autoritària" implicarà a curt o mitjà termini "més setge econòmic contra Catalunya, més clavegueres de l'estat, més procediments judicials per desobediència i, en definitiva, més judicialització de la política".

Amb aquesta situació, va afegir, és previsible que des de Catalunya "hi hagi una resposta pacífica però ferma" i que s'entri en una fase "gandhiana", de resistència pacífica anàloga a la que va protagonitzar el líder nacionalista indi Mahatma Gandhi. Segons Tardà, Catalunya "reaccionarà cívicament i pacífica" des de la majoria independentista que hi ha al Parlament, encara que en funció dels esdeveniments aquesta situació podria acabar amb gestos d'"unilateralitat" davant "la incapacitat de negociar".

"Tinc la impressió que les conseqüències de la violència judicial comportaran desacataments i escenaris 'ghandians', amb la qual cosa presentar recursos (davant el TC) no tindrà sentit. De fet, amenaçaran amb la presó, i això implica multes, imputacions, inhabilitacions i amenaces penals per desobediència". Al seu entendre, "la via autoritària porta a això i és el motiu pel qual gairebé tots els països democràtics han optat per vies democràtiques, només han optat per la via autoritària la Sèrbia de Milosevic o Turquia contra els kurds", va sentenciar.