L'Iran ha executat a la forca el científic nuclear Xahram Amirí, acusat de divulgar secrets als Estats Units, i ha posat fi així a una fosca història d'espionatge i engany de resultes del polèmic programa nuclear de la República Islàmica. Les autoritats judicials iranianes, per mitjà del seu portaveu, Gholamhosein Mohsení Ejeí, van confirmar la mort del científic hores després que la cadena britànica BBC, citant fonts de la família, anunciés que Amirí havia estat penjat. Ejeí va ser taxatiu en afirmar que Amirí, de 39 anys i a la presó des del 2010, va ser condemnat a mort i executat per espiar a favor dels EUA. "Xahram Amirí tenia accés a secrets del règim i s'havia connectat amb el nostre enemic número 1, el Gran Satan (EUA). Amb la seva connexió amb els Estats Units havia proporcionat accés a l'enemic d'informació vital del país", va afirmar Ejeí.

Aquesta mort és l'última d'un científic pel programa atòmic iranià, després que entre el 2010 i el 2012 almenys tres investigadors destacats més que hi estaven vinculats morissin en atemptats terroristes mai no aclarits, però en els quals l'Iran va veure-hi la mà d'Israel i els EUA.

Segrestat per la CIA

Amirí va desaparèixer durant una peregrinació a la Meca el 2009 i va reaparèixer als EUA un any després dient que havia estat segrestat per la CIA i sotmès a "pressió psicològica intensa per revelar informació sensible". Així, va tornar com un heroi a la República Islàmica i va ser fins i tot rebut i distingit pel president Mahmud Admadineyad (2005-2013). Poc després, va aparèixer en mitjans locals iranians i va explicar que s'havia negat a col·laborar amb els EUA, mentre que les autoritats iranianes insistien a denunciar el seu "segrest". Al cap de poc, però, se li va perdre la pista a l'Iran, on va desaparèixer.