Un atac suïcida contra un hospital de la ciutat de Quetta, a l'oest del Pakistan, va causar ahir 69 morts i més d'un centenar ferits, en un atemptat reivindicat pels talibans i que és un dels pitjors des de principi d'any al país.

Un home amb vuit quilos d'explosius va fer detonar les bombes a l'entrada d'emergències de l'Hospital Civil de Quetta, on poc abans hi havia estat el president de l'Associació d'Advocats de Balutxistan, Bilal Anwar Kasi, assassinat a trets ahir al matí, va dir un portaveu policial provincial, Fida Hussain. El secretari d'Interior pakistanès, Baligh ur Rehman, va informar al Parlament que 69 persones van morir i 108 van resultar ferides.

Entre els morts hi ha un periodista de la televisió AAJ, Mahmood Khan, i el càmera de la cadena Dawn Shahzad Khan, que van acudir a l'hospital a cobrir la notícia de la mort de Kasi. Les televisions pakistaneses van mostrar imatges de ferits vestits amb vestits negres de dol, el terra esquitxat de sang i un gran caos al centre mèdic.

El cap de govern de Balutxistan, Sanaullah Zehri, va declarar al canal de televisió Geo que es va tractar d'un atac suïcida "planejat". "Sabien que dispararien a l'advocat i que altres advocats anirien a l'hospital. El suïcida va fer explotar les bombes que portava quan els advocats van anar a l'hospital", va dir Zehri. El polític va indicar que es desconeix qui està darrere de l'atac i va subratllar que els grups insurgents s'estan centrant en objectius "tous".

Mentrestant, el grup talibà Jamaat ul Ahrar, escissió de la principal formació insurgent del Pakistan, el Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), va reivindicar l'atemptat. "Aquest matí un mujahidí ha matat el president de l'Associació d'Advocats de Balutxistan i després ha matat molts advocats i funcionaris que protestaven per la seva mort", va afirmar en un correu electrònic enviat als mitjans de l'organització, responsable de l'atac a un parc de Lahore que va causar 73 morts el març passat. Jamaat ul Ahrar no va indicar el motiu dels atacs, però va amenaçar amb nous atemptats.

La insurgència pakistanesa ja havia fet servir aquesta tàctica de dobles atemptats al passat: al desembre del 2013 un suïcida va matar amb les seves bombes 30 persones en l'enterrament d'un policia assassinat un dia abans a Quetta.

El primer ministre pakistanès, Nawaz Sharif, va condemnar les morts en un comunicat en què va afirmar que "no es permetrà a ningú pertorbar la pau" i va viatjar a Quetta, on va visitar els ferits en l'atac.

El cap de l'exèrcit del país asiàtic, Raheel Sharif, va arribar a la ciutat poques hores després de l'atemptat i va anunciar operacions militars per detenir els seus autors.

En els últims mesos, diversos advocats han estat atacats a la província de Balutxistan, regió sud-occidental on operen grups armats de tall separatista, a més de faccions talibanes i grups gihadistes. Fa menys d'una setmana, l'advocat Jahanzeb Alvi va ser assassinat per atacants sense identificar, i el juny el director de la Facultat de Dret de la Universitat de Balutxistan, Amanullah Achakzai, va ser també tirotejat.

L'Associació d'Advocats de Pakistan va anunciar que organitzarà una vaga general.