La CUP no està disposada a iniciar una negociació pressupostària fins que, abans, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es reuneixi amb els seus representants.

Els anticapitalistes volen conèixer de la boca del president quines seran les variacions en el full de ruta si el proper 28 de setembre supera la qüestió de confiança al Parlament. Fonts de la CUP que durant el juliol van rebutjar en diverses ocasions la petició formal del departament d'Economia de començar les negociacions.

Insisteixen, a més, que ho continuaran fent fins que els rebi el president del Govern, Carles Puigdemont. Fins ara, Presidència no s'ha posat en contacte amb la CUP, tot i que Puigdemont es va mostrar obert a reunir-s'hi quan, públicament, li ho va demanar el diputat Benet Salellas des de la sala de premsa del Parlament. Fonts d'Economia confirmen la voluntat de començar les negociacions al voltant dels pressupostos del 2017 i lamenten que els anticapitalistes n'ajornin l'inici.

Ara per ara, i tot i la insistència d'Economia, els cupaires no estan disposats a obrir les negociacions pressupostàries, que preferirien que es desmarquessin de la qüestió de confiança. Adverteixen, a més, que seguiran rebutjant qualsevol reunió amb el departament fins que els rebi Puigdemont per parlar del full de ruta i el RUI. Una decisió que Economia lamenta perquè dilata l'obertura de negociacions dels pressupostos que la llei marca que haurien de presentar-se al Parlament abans del proper 10 d'octubre.

Per la seva banda, la diputada de la CUP Anna Gabriel té una visió molt clara del que l'estat i sobretot el Tribunal Constitucional estan fent amb les institucions catalanes, després de les darreres actuacions per la votació al Parlament de les conclusions de la comissió del Procés Constituent.

En una entrevista a l'ACN, Gabriel va assegurar que "ens hauríem de remetre a molts anys enrere i a episodis de cops d'estat militars per veure altes institucions del país amenaçades per la via penal". Això li fa pensar que Catalunya està "en un estat similar" ara i considera que és "ridícul intentar fer entrar en raó els colpistes" presentant al·legacions i consideracions a les decisions del TC. "Jo demanaria no recórrer-les", va assegurar, tot optant per respondre "omplint els carrers per contestar aquest cop d'estat judicial". Amb tot, la diputada vaticina que l'estat no s'aturarà aquí i vaticina que "les amenaces penals aniran a més" si el procés avança cap a la independència i la desconnexió, i si s'intenta convocar un RUI.