El PSOE va presentar ahir al Congrés una iniciativa per reformar la Llei de Govern per tal que es necessitin al màxim les capacitats de l'executiu quan està en funcions i que s'hagi de sotmetre al control parlamentari. El grup parlamentari socialista ha inclòs aquesta proposta entre un conjunt de 16 iniciatives que abasten assumptes d'índole econòmica, social i en matèria de justícia.

La secretària d'Estudis i Programes del PSOE, Meritxell Batet, en declaracions al Congrés després de registrar les propostes, ha destacat la necessitat de posar al dia la Llei de Govern per saber de manera "molt més nítida" quines mesures pot prendre l'executiu durant la seva etapa d'interinitat perquè no "vagi més enllà del convenient".

En una situació en la qual el govern porta en funcions gairebé vuit mesos, Batet va subratllar que "no pot ser que no hi hagi un control parlamentari durant un període de temps tan llarg". En relació amb l'enfortiment institucional, els socialistes demanen a més la creació d'una ponència per abordar la reforma del Reglament de la Cambra baixa i que l'activitat dels grups parlamentaris pugui ser mes dinàmica.

El PSOE va tornar a registrar la sol·licitud perquè es posi en marxa una comissió d'investigació sobre el cas de l'empresa pública Acuamed per tal d'investigar les presumptes irregularitats detectades i si hi "va poder tenir alguna cosa a veure" l'exministre i actual comissari europeu Miguel Arias Cañete. En matèria econòmica, sol·liciten que el govern en funcions paralitzi els requeriments que està llançant als ajuntaments perquè tanquin empreses públiques que, segons els socialistes, estan garantint "serveis bàsics per als ciutadans". També plantegen que l'executiu compleixi els convenis i els crèdits compromesos amb les comunitats autònomes i crear una subcomissió de lluita contra l'evasió fiscal i el frau.

En la justícia, després de la sentència del Tribunal Constitucional sobre la llei de taxes, el PSOE demana que s'eliminin "definitivament" els càrrecs que cobren a pimes i ONG i que es mantinguin només per a grans empreses. A més, sol·licita que el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, expliqui el destí de les taxes judicials que el PP va dir que es destinarien a la justícia gratuïta i que "ha reconegut que no està sent així".

En la mateixa matèria, els socialistes defensen que es torni a aprovar una llei de justícia universal després que el PP derogués aquesta norma.